Konferenciával emlékeznek Bálint Tiborra Kolozsváron

Nemzetközi emlékkonferenciát szervez a Helikon irodalmi folyóirat Bálint Tibor 90 – Textusok, kontextusok címmel a legendás prózaíró születésének 90 évfordulója alkalmából december 16–17-én Kolozsváron.

Bálint Tibor (1932. január 12.2002. január 28., Kolozsvár) a 20. századi eredeti hangú kolozsvári magyar prózaíró születése 90. évfordulóját a számvetés alkalmának tekintik a szervezők; kiállítás, tematikus beszélgetések és közlemények után tudományos tanácskozással, a Bálint Tibor-emlékdíj átadásával hívják fel a figyelmet az író műveinek értékeire, egyediségére, aktuális vonatkozásaira.

A konferencián a Bécsi Egyetem, Varsói Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Bukaresti Egyetem, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem valamint számos más nemzetközi, illetve hazai tanintézmény szakértője is előadást tart. Többek között olyan szakemberek vesznek részt a kolozsvári konferencián, mint Tamás Gáspár Miklós erdélyi magyar filozófus, közíró, Vincze Ferenc, a bécsi Finnugor Tanszék hungarológia professzora, valamint Németh Zoltán irodalomtörténész, költő, a Varsói Egyetem professzora.

Az eseményt pénteken 13 órakor nyitják meg a Vallásszabadság Házában. Az emlékkonferencia társszervezője a Bálint Tibor Baráti Társaság, az Erdélyi Múzeum-Egyesület és a Bukaresti Egyetem. A részletes program a Helikon honlapján tekinthető meg.

A konferencia helyszínén megtekinthető az idei Kolozsvári Magyar Napokon, a Helikon folyóirat szervezésében bemutatott Bálint Tibor 90. Az író Kolozsvárja – Kolozsvár írója című kiállítás.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?