Mozgóképmúzeum nyílik csütörtökön Kolozsváron

Románia első, bejegyzett mozgóképmúzeumát indítja el a Xantus Alapítvány Kolozsváron. A múzeumalapítás hivatalos bejelentő eseménye, egy időszakos filmtörténeti betekintő kiállítás is megnyitja kapuit december 15-én, csütörtökön délben a kolozsvári Szabók bástyájának emeleti terében.

Az emlékhelyen korabeli mozgóképtechnikai eszközök, vetítőgépek, filmfelvevők, utómunka berendezések kerülnek bemutatásra, de a filmalkotás különféle műfajaihoz kapcsolódó, történelmi értékű archív filmanyagok, ezrekben mérhető, üveglemezekre és celluloidra rögzített klisék, werkfotók, mozgókép felvételek nyersanyagai is ebben a múzeumban kerülnek megőrzésre és digitális feldolgozásra.

A jövőben az időszakos filmtörténeti tárlat anyaga átkerül az Erdélyi Mozgóképmúzeum állandó helyszínére, az erre a célra korábban kialakított állandó térbe, ahol a muzeális anyag többi darabját és a Xantus Alapítvány filmarchívumát is őrzik.

A rendezvényen megnyitó és köszöntő beszédet mond dr. Anca Mitran egyetemi tanár, a Nemzeti Filmközpont vezérigazgatója, dr. Laurențiu Damian filmrendező, a Romániai Filmművészek Szövetségének elnöke, dr. Bitay Enikő egyetemi tanár, akadémikus, az Erdélyi Múzeum Egyesület elnöke, illetve Kolozsvár Polgármesteri hivatalának képviselői. Videoüzenetben jeles filmalkotóként, magánemberként köszönti az eseményt dr. Buglya Sándor filmrendező. érdemes művész, egyetemi tanár.

Az esemény és annak időzítése a most 150 éve született legendás hírű mozialapító, rendező, producer, színész és filmgyáros, Janovics Jenő emléke előtt is tiszteleg.paint

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?