Balázs Imre József legújabb verseskötetét mutatták be Kolozsváron

Zenről, sárkányokról, szürrealizmusról és Hervay Gizelláról is szó esett a 8. Adventi Könyvvásár pénteki napján, a Prae Kiadó és a Lector Kiadó közös gondozásában megjelent Éjszakák a zenben című kötet bemutatóján.

 „Balázs Imre József legújabb verseskötete egy sokdimenziós labirintus. Útjai egyenrangúak, vezessenek szobákon, kihűlt világítótornyok romjain vagy hegyek mélységes mélyén át. Az elágazásoknál mindig meglepetés vár, leereszkedünk az alvilágba, majd lifttel száguldunk egy másik idősíkban meglátni, kitapintani, hallani, érezni, megtapasztalni, ami rejtve van, és ami nyilvánvaló. A prózaversek áradó mondatainak szövetét moha szálai és hajszálak gubanca adja, amelyben ott küzd fennakadva a történelem, a mitológia, a természet és az épített környezet. A szörnyek sem hiányoznak, hol a Gringottsból kitörő sárkány repül az olvasó fölé, hol Smaug félig nyitott szemébe kell belenéznie, hogy továbbhaladhasson a legmélyebb titkokat rejtő lény: önmaga felé” – olvasható a friss kötet fülszövegében.

A szerző felvételei

Balázs Imre József irodalomtörténésszel, költővel Sánta Miriám költő, író beszélgetett a Vallásszabadság Házának alagsorában berendezett teremben. Mint Sánta Miriám elmondta, a költő hatodik felnőtt verseskötete jelent meg idén, legutóbbi felnőtteknek szóló verseskötete a Jung a gépteremben volt, amely a Sétatér Könyvek gondozásában jelent meg 2014-ben. A moderátor először arra volt kíváncsi, hogy hogyan épült bele az Éjszakák a zenben kötetbe a pandémia, valamint az azt megelőző időszak, illetve, hogy milyen lenyomata van a járványidőszaknak a könyvben. A szerző úgy vélte, számára sokkal inkább pandémia könyv a szintén idén megjelent Egyformázni, különbözni gyermekvers kötet, de az Éjszakák a zenben kötetben is van néhány szöveg, amely abban az időszakban született. „Ez egy fura időszak volt nekem is és mindenki másnak is. Elcsendesedős, befelé fordulós korszak volt, és azt gondolom, hogy ez a jelentés benne van a könyvem címében is. Ugyanakkor maguk a versek nem csak ebből az élményből születtek” – mondta.

Balázs Imre Józsefnek idén három különböző műfajú könyve jelent meg, a gyerekeknek szóló Egyformázni, különbözni című verseskötet a Gutenberg Kiadónál, az Éjszakák a zenben című felnőtteknek szóló verseskötet és egy tanulmánykötet A szürrealizmus története a magyar irodalmi mezőben címmel, a Ráció Kiadó gondozásában.

Sánta Miriám úgy vélte, Balázs Imre Józsefnek van egyfajta sajátos képi világa, „magánmitológiája”, és ez a 2006-ban megjelent Vidrakönyv című kötetben bontakozik ki. Kiemeli: míg korábban a vízé és a vidráké volt a főszerep, az új kötetben a sárkányokon van a hangsúly, rengeteg versben megjelennek. A zöld sárkány című versében például ezt írja a költő: „romba dőlt hegyek közt alagutakban keresd ha mordul messze valahol a hegyek mélye a szénné égett szénné összepréselt lenti réteg/őröld porrá készíts sűrítményt belőle bármikor és bárhol újra előállítható/van-e értelme a színeknek a föld belsejében milyen egy zöld sárkány mélyen a föld alatt ahol nem láthatja senki őt”. Gringotts című művében úgy fogalmaz: „a föld alatt egy sápadt sárkány lakik ha fény ütődne pikkelyeihez porlani kezdenének repedezni nagy erő kellene hozzá hogy egyben tartsa őket valaki/a föld alatt a sápadt sárkány érzi hogy közel a víz egy föld alatti tó tükrében nézi meg magát több évszázadnyi ásás után megborzong alámerül mostantól otthon érzi magát”.

Sánta Miriám arra volt kíváncsi, miért fordult a költő a sárkányok felé. Balázs Imre József szerint a sárkányok a tűz elemével hozhatók összefüggésbe, ez kezdte el érdekelni őt. „Amikor megjelent a Vidrakönyv, azt a visszajelzést kaptam, hogy mennyire sok víz van a kötetben, és azt kérdezték akkor, hogy hol van a tűz belőle. Ez a mondat sokáig elgondolkodtatott engem. A víz az újjászületés szimbóluma, a tűz pedig lehet az az erő, amely az embert viszi előre, és ilyen szempontból elkezdtek érdekelni a sárkányok” – magyarázta.    

Mint később hozzátette, rengeteg kulturális allúzió van a könyvben, de megjelennek emlékei, álmai, nemrég történt események is. Szerinte a forma mellett a szürrealizmus köti össze a verseket, kicsit szabad asszociációkon alapuló írás az a húsz ciklus, amely a kötetben szerepel. Mint Balázs Imre József elmondta, párhuzamosan dolgozott A szürrealizmus története a magyar irodalmi mezőben című tanulmányköteten, amely szintén hatással lehetett rá. És hogy miért Éjszakák a zenben a kötet címe? Balázs Imre József utólag fedezte fel a zenhez köthető lehetséges kapcsolódást a versek között, számára a zen azt jelenti, hogy van egy nem nyelvi gondolkodásmódunk, és elmondta, vannak könyvespolcain zen könyvek, zen bölcsességek, amelyekhez időnként vissza-visszatér.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?