Megnyílt a 8. Adventi Könyvvásár Kolozsváron

Számos kulturális programmal, könyvbemutatóval, zenés esttel, kilenc kiállító standdal és persze az idei erdélyi magyar könyvtermés remekeivel vár a 8. Adventi Könyvvásár a Vallásszabadság Házában. A könyvvásár csütörtökön nyitotta meg kapuit és vasárnap 20 órakor zár, mi az első napon néztünk be a vásárra.

Az Europa Nostra-díjas Vallásszabadság Házában idén a Koinónia, EME, Idea, Erdélyi Református Sajtóközpont, Ábel, Iskola Alapítvány, Kriterion, Művelődés és Kolozsvár Társaság kiadók hozták el a több ezer publikációt advent harmadik hétvégéjén. A 250 négyzetméteren elterülő könyvvásáron december 11-éig még kicsik és nagyok is kedvükre válogathatnak a magyar irodalmi és publicisztikai felhozatalból, hogy idén se maradhasson ki a könyv a karácsonyfa alól. Idén újdonság ugyanakkor, hogy a kisgyerekeket a földszinten a Napsugár Játszóház várja Szabó Kinga játszóházvezetővel, hogy a szülők is nyugodtan csemegézhessenek a kiadványokból. Pénteken 17 és 20 óra között, szombaton és vasárnap 15 és 18 óra között várják az óvodás és kisiskolás gyerekeket vidám kézimunka-foglalkozásokra, adventi készülődésre és játékra.

A szerző felvételei

A szervezők a könyvvásár kínálatát idén is könyvbemutatókkal és zenés esttel színesítik, a hétvégén a frissen megjelent könyveket a Vallásszabadság Házának alagsorában mutatják be, olyan szerzőkkel találkozhatunk, mint László Miklós, Nagy Béla, Balázs Imre József és Botházi Mária. A szervezők ugyanakkor idén sem feledkeztek el a tomboláról: akik 100 lej feletti értékben vásárolnak könyvet, megnyerhetik a 20, egyenként 150 lejes könyvcsomag egyikét. A sorsolásra a vásár utolsó mozzanataként, vasárnap 18 órától kerül sor.

Nagy Péter az Idea Könyvtér ügyvezető igazgatója, az Adventi könyvvásár főszervezője megkeresésünkre elmondta, a könyvvásár az a momentum, amikor a kiadók meg tudják mutatni a portékáikat, a friss megjelenéseket és az egész évi termést. „Hála Istennek az idei év nagyon termékeny volt ebből a szempontból. Ez a tizedik könyvvásár, amin részt veszünk az idén, az erdélyi könyvvásárokat végigjártuk, és úgy láttuk, mindegyik nagy érdeklődésnek örvendett. A két éves bezártság után az emberek nagyon pozitívan reagáltak, nagyon sok vásárló volt mindenhol, Csíkszeredától Udvarhelyig, Sepsiszentgyörgytől Vásárhelyig. Ugyanakkor ilyenkor lehetőség van találkozni kedvenc szerzőnkkel, ami szintén fontos része a könyvvásárnak” – nyilatkozta.

Hozzátette, a kolozsvári adventi könyvvásáron számos kulturális programmal is készültek, ezeket a kiadók felajánlásai alapján válogatták össze. Nagy Péter úgy vélte, a csütörtöki Tulipánlázadás című kötet könyvbemutatója, valamint Laczkó Vass Róbert és Székely Norbert verses-zenés előadóestje adta magát, mert a nyári előadásra nagyon sokan nem tudtak bejutni, így most is majdnem megtelt érdeklődőkkel a Vallásszabadság Házának alagsora.

„Az első nap nagyon rendben volt a látogatók számát tekintve. Már korábban is elég nagy sikere volt az ötletnek, és persze szombaton és vasárnap számítunk a legtöbb érdeklődőre, hiszen akkor az embereknek már picit több idejük van eljönni, nézelődni, eltölteni egy-két órát a könyveket böngészve” – vélte a főszervező.

Az adventi könyvvásárt az IDEA Könyvtér és az Exit Kiadó szervezi a Napsugár Kiadóval együttműködve.

A teljes program

December 9., péntek

  • 15.30 – Könyvbemutató: László Miklós, Nagy Béla: HázsongArt. A szerzőkkel Szabó Zsolt, a Kolozsvár Társaság elnöke beszélget.
  • 17.00 – Könyvbemutató: Balázs Imre József: Éjszakák a zenben. A szerzővel Sánta Miriám költő, író beszélget.
  • 18.30 – Könyvbemutató: Huszár Sándor: Magamtól féltem eleitől fogva – Naplólapok (1967–1970). A könyvről Dávid Gyula és Balázs Imre József irodalomtörténészek beszélgetnek.

December 10., szombat

  • 15.30 – Könyvbemutató: Magyar Unitárius Egyház – Történelem, szellemiség, örökség. A könyvet bemutatják Bálint Róbert, Furu Árpád, Gyerő Dávid, Kovács István, Kovács Sándor, Rácz Norbert Zsolt.
  • 17.00 – Könyvbemutató: Botházi Mária: Fűnyíró a Tündérkertben. A szerzővel P. Kristály Bea rádióműsor-szerkesztő beszélget.
  • 18.30 • Könyvbemutató: Virginia Sol: Az utolsó mesemondó. A szerzővel Rostás-Péter Emese, a kötet szerkesztője beszélget.

December 11., vasárnap

  • 18.00 – Tombolanyeremények kisorsolása.
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?