Szentesi Zöldi László: a magyarországi választást a baloldal nem tudja megnyerni, de a jobboldal el tudja veszíteni

Szentesi Zöldi László, a Magyar Nemzet lapszerkesztője erdélyi körútja során tartott előadást Kolozsváron A nemzetépítés hogyanja és miértje címmel. A Vallásszabadság Házában csütörtökön délután szó esett a magyar kormány és a határon túli magyarság kapcsolatáról, a magyarországi ellenzékről, illetve arról is, hogy erősítette-e a háború a kormányoldalt.

Szentesi Zöldi László szerint alapvetően három választói tömb alakult ki a magyarországi politikában, vannak a baloldaliak, a jobboldaliak és azok, akik nem mennek el szavazni. Az előadáson úgy fogalmazott, semmi más nem történik a magyar politikában 30 éve, minthogy az a két csoport, amelyik elmegy szavazni, próbálja úgy megszervezni magát, hogy hatalomra kerüljön. Hozzátette, a mostani választásokon is ez a két tömb csap össze, hiszen a baloldal összefogással indul, amely növeli az esélyeiket a választáson, de ott van a Fidesz–KDNP kormánypárt, amely „nagyon erős”, hiszen három választást nyert meg egymást követően.

A szerző felvételei

Szentesi Zöldi László arról is beszélt, hogy bár sok minden történt az elmúlt években a magyar politikában, a főszereplők ismertek a magyar választók számára. Úgy vélte, a Mi Hazánk Mozgalomnak és a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak is van esélye bejutni a parlamentbe, várhatóan minedkét alakulatnak sikerül átlépnie az ötszázalékos küszöböt.

Ami újdonságot jelent, mint mondja, hogy a felmérések szerint a jelenlegi kormánykoalíció „megnyugtató eséllyel indul”, ennek ellenére szerinte ez a választás nagyon veszélyes a Fidesz–KDNP számára. „Előnyük van, de ez az előny el is olvadhat, hiszen az elkövetkező napokban bármi megváltozhat” – hangsúlyozta.

Mi volt a kormányoldal és az ellenzéki stratégiája?

Szentesi Zöldi László szerint az orosz–ukrán háború kitörésekor a kormányoldal azt tette, ami várható volt a kormánytól, ugyanakkor felmutatták az ellenzék programjának hibás részeit. „Az állampolgár az államtól rendet, védelmet szeretne, és amikor van egy háború, ami itt zajlik mellettünk, akkor könnyű belátni, hogy a választópolgárok összekötik a választásukat ezzel. Tehát arra szavaznak, aki meg tudja őket védeni. A háború szerintem erősítette a kormányoldalt” – jelentette ki.

Az újságíró szerint ugyanakkor az ellenzéki előválasztások sem voltak tiszták, és véleménye szerint Márki-Zay Pétert „úgy építették fel”, hogy Orbánnak megfelelő kihívója legyen, hiszen ő is vidéki, sokgyermekes, keresztény. Ennek ellenére szerinte két hét alatt ez a kép összeomlott az ellenzéki miniszterelnök-jelöltről.

A külhoni magyarság helyzetéről annyit mondott: a határon túli magyarok szavazatai tényszerűen megjelennek majd, hiszen többen regisztráltak most az április 3-ai választásokra, mint négy éve, így több erdélyi magyar szavazatra lehet számítani, akár két mandátumról is döntenek az erdélyi magyarok.

„Egy friss erdélyi felmérés szerint 90 százalékos a Fidesz–KDNP támogatottsága Erdélyben. Amíg a baloldal nem kér elnézést az erdélyi magyaroktól, ez az arány megmarad. Ha lenne egy olyan baloldal, amely ezt letisztázná, eljönnének Erdélybe bocsánatot kérni, akkor ez a 90 százalék változhatna. Én úgy gondolom, hogy ezt a választást a magyarországi baloldal nem tudja megnyerni, de a jobboldal el tudja veszíteni” – mondta Szentesi Zöldi László. Magyarázatként hozzátette, lehet, hogy a jobboldal nem tud szavazatokat nyerni, de előnyben van, ha viszont a biztos szavazóbázisa nem megy el választani, még az is lehetséges, hogy a baloldal kerekedik felül.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?