Érvénytelenek voltak a szavazólapok, amelyeket Marosvásárhely mellett találtak

A Maszol rendőrségi forrásokból arról értesült, hogy összesen tizenhárom levélszavazat és hatvan boríték volt abban a csomóban, amit Marosvásárhely mellett, Jedd közelében találtak meg szerdán este. Fontos adalék az is, hogy egyik borítékban sem szerepelt azonosító nyilatkozat, tehát a kidobott és részben elégetett levélszavazatok eleve érvénytelenek voltak.

Mint a Maszolon megírtuk, Marosvásárhely határában, Jedd közelében egy járókelő olyan zsákra bukkant egy elhanyagolt, szemetes területen, amelyben félig-meddig elégetett magyarországi levélszavazatok voltak. A felfedező értesítette a helyi román sajtót is, az esetről így elsőként a Punctul.ro nevű kétnyelvű híroldal számolt be, majd csakhamar a magyar kormánnyal szemben kritikus médiában nagy nyilvánosságot kapott az ügy.

Idő közben a Maszol kiderítette, hogy összesen tizenhárom levélszavazatot és hatvan darab üres borítékot tartalmazott az eldobott és részben elégetett kupac, amit Jedd mellett megtaláltak. Rendőrségi forrásaink megerősítették mind a számadatokat, illetve megtudtuk azt is, hogy egyik borítékban sem szerepelt a levélszavazatot hitelesíteni hivatott, a szavazó személyi adatait tartalmazó nyilatkozat, tehát eleve valamennyi szavazólap érvénytelen volt.

Köztudott az is, hogy Márki-Zay Péter múlt héten erdélyi látogatása során a kolozsvári közönségtalálkozót követően Marosvásárhelyre utazott, ahol másnap reggel sajtóreggelire várt újságírókat, de hogy kiket, az sem akkor, sem azóta nem derült ki. A mértékadó erdélyi magyar szerkesztőségek ugyanis nem kaptak meghívást a találkozóra. A Maszol kérdésére akkor az ellenzéki miniszterelnökjelölt sajtófelelőse azt mondta, azért, mert az e-mail címünk lemaradt abból a jegyzékből, amit a helyi szervezők neki összeállítottak. Ugyanígy járhatott a többi magyar szerkesztőség is, és azt is csak névtelenségbe burkolódzó forrásunktól tudjuk, hogy a jelölttel román újságírók találkoztak – egyesek szerint éppen annak a portálnak a képviselője is, amelyik közzétette a Marosvásárhely határában megtalált levélszavazatok hírét.

A témához tartozik az is, hogy Marosvásárhelyen jártakor Márki-Zay Péter egymillió forint jutalmat ajánlott fel azoknak, akik választási csalást lepleznek le a magyarországi országgyűlési választásokon. A politikus azt mondta, míg Magyarországon „a személyesen leadott szavazatokat szavazatszámlálók ellenőrzik, a levélszavazatok fölött semmilyen kontroll nincs”.

Fotó: Punctul.ro

Korábban a Maszol helyi forrásokból arról értesült, hogy amikor csütörtök reggel a rendőrség kiszállt helyszínelni, egyetlen embert találtak ott, mégpedig Parászka Borókát, a magyar kormányt érintő éles kritikáiról is ismert erdélyi újságírót, aki épp a tetthely közelében lakik.

Felszívódott a informátor
Sajtóközleményben reagált a marosvásárhelyi Punctul.ro hírportál, a megtalált szavazólapok hírének elsőközlője. A honlapot üzemeltető Cristian Teodorescu szerkesztő leszögezi, miután sokan kérték tőle, hogy mondja el, ki jelentette neki, hogy a megtalálta a levélszavazatokat, fontosnak tartja kiemelni: az utolsó szöveges üzenetet az illető telefonszámról szerdán este kapta. Azután hiába próbálta elérni az forrást, a szolgáltató folyamatosan azt közölte, hogy „a telefonszám nincs használatban”, vagy pedig „a hívott fél pillanatnyilag nem elérhető”. A szerkesztő ugyanakkor megjegyzi, a források védelme érdekében nem hozza nyilvánosságra és harmadik félnek nem adja ki a telefonszámot annak tulajdonosa beleegyezése nélkül, csak ha erre a nyomozó hatóságok kötelezik.

Helybéli forrásaink már csütörtök délelőtt egybehangzóan azt állították, hogy a levélszavazatok eltüntetése, majd felfedezése és az e körül kialakított médiavisszhang nem több olcsó provokációnál.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere szólalt meg elsőként az ügyben. „Ma olyan felvételek jelentek meg az erdélyi és magyarországi sajtóban, amelyek a Maros megyei Jedden eldobott szavazólapokat mutatnak zsákokba gyűjtve. Az RMDSZ elítéli azokat a vádakat, amelyek azt sugallják, hogy itt választási csalásról lenne szó" - írta Facebook-oldalán a politikus.

Az elöljáró közölte: „Elfogadhatatlannak és megalapozatlannak tartjuk a magyarországi ellenzéki pártok kérését is, amely arról szól, hogy meg kell semmisíteni az összes határon túli szavazatot. A képsorok megerősítik, hogy egyértelműen szervezett provokációról van szó, amelynek az a célja, hogy a határon túli szavazatokat hiteltelenítsék.”

A székelyföldi politikus hozzátette, „mindannyian tudjuk, akik levélszavazatot töltöttünk ki, hogy minden lezárt borítékban van azonosító nyilatkozat. Anélkül nem érvényes a szavazat. Nyilvánvaló tehát a lejáratási szándék!”

Az RMDSZ szintén állást foglalt: Facebook-oldalukon közölték, „az RMDSZ elítéli azokat a vádakat, amelyek azt sugallják, hogy itt választási csalásról lenne szó”.

 
„Bárki is álljon a provokáció mögött, a legaljasabb módon próbálja manipulálni a közvéleményt. Ezt a leghatározottabban visszautasítjuk” - olvasható a bejegyzésben. 

Kovács Mihály Levente, az RMDSZ Marosvásárhelyi szervezetének elnöke az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva leszögezte: a lejárató akció nyilvánvaló módon a határon túli szavazók ellen szól. „Ez egy előre megfontolt és jól átgondolt akció, egy elterelő művelet. Ezt támasztja alá az a tény, hogy a szavazólapok mellett a választópolgár adatait tartalmazó nyilatkozatnak is kell lennie. Ha ezt a nyilatkozatot helytelenül töltik ki vagy hiányzik, akkor az összes szavazólap érvénytelen. Érdekes módon a szavazólapok mellett nem találtak azonosító nyilatkozatokat. Ez tehát megerősíti a gyanút, hogy ez egy provokatív akció, amely az egész levélszavazási folyamatot, valamint a külhoni választókat akarja lejáratni” – fogalmazott a politikus.

Sokan csakhamar csalást kiáltottak, sőt előbb az ellenzéki miniszterelnökjelölt, Márki-Zay Péter, nem sokkal utána pedig Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke is azt követelte Facebook-oldalán, hogy valamennyi határon túli levélszavazatot semmisítsék meg.

„Választási csalással bukott le a Fidesz. Azonnal semmisítsék meg az összes határon túli szavazatot!” – ezt követeli Facebook-oldalán a magyar ellenzéki miniszterelnökjelölt, aki bejegyzésében úgy fogalmaz: „Mindig is tudtuk, hogy csalnak a választáson, de most mindenki láthatja, hogy milyen eszközökkel.” Ám csak ezután derült ki az, hogy a szavazólapok érvénytelenek voltak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?