Több mint 190 ezer romániai magyar állampolgár kap szavazói levélcsomagot

Több mint 190 ezer romániai magyar állampolgár kap szavazói levélcsomagot az április 3-i magyar országgyűlési választásokra – mondta Nagy Attila, a magyar Nemzeti Választási Iroda elnöke szerdán a Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa által szervezett sajtótájékoztatót, amelyen a választásokkal és a népszavazással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról beszélt.

Mint mondta, április 3-án először történik meg a magyarországi választások történetében, hogy az országgyűlési választás mellett négy népszavazási kérdésben is kinyilváníthatják véleményüket az állampolgárok. A külhoni magyar állampolgárok is bele tudnak kapcsolódni ebbe, hiszen ez 2010 óta lehetséges – mondta.

Első lépésben regisztrálni kell

Nagy Attila almagyarázta, hogy az előkészületeknek három fázisa van, az első a regisztráció. „Önmagában azzal, hogy valaki magyar állampolgárságot kapott, még nem biztos, hogy nyilvántartják a választói névjegyzékben. Ehhez regisztrációra van szükség. Regisztrálni a választásokat megelőző 25. napig, vagyis 2022. március 9-ig lehet, és ezt meg lehet tenni online felületen, a valasztas.hu, illetve a magyarorszag.hu oldalakon, de akár személyesen is” – mondta.

Ezeken a felületeken amúgy nem csak regisztrálni lehet, hanem a meglévő adatokat is lehet módosítani, például, ha időközben házasságkötés történt, vagy megváltozott a lakcímünk. Ez lehet akár a romániai címhez képest egy külföldi, bármelyik másik európai uniós tagállambeli cím, vagy akár tengerentúlra is lehet kérni a levélcsomagnak a kézbesítését.Nagy Attila, az NVI elnöke és Mile Lajos kolozsvári főkonzul a sajtótájékoztatón | A szerző felvétele

Nagy Attila azt kérte mindenkitől, hogyha ilyen változás történt, akkor mindenképpen módosítsanak az adatokon, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy ha egy családban elhalálozás történt, azt jelentsék a konzulátuson, mert csak ezután tudják az elhunytat a levélben szavazók névjegyzékéből törölni. Amúgy önmagában a regisztráció 10 évig él, de ha addig nem gyakorolja a választójogát a polgár, akkor megszűnik.

Mikor lesz érvénytelen a szavazat?

Egy másik fontos dátum a március 19., ugyanis ekkortól lehet átvenni a levélcsomagokat. A konzulátusok nyitva tartanak reggel 6 órától este 10 óráig minden nap, innen lehet majd átvenni a csomagokat, és az új jogszabályi értelmében akár a főkonzulátuson, vagy a választott külképviseleti választási irodán is ki lehet tölteni azt.

A levélcsomagban benne lesz egy általános tájékoztató a választásokról, illetve egy azonosító lap, és az előző választásoktól eltérően az országgyűlési listás szavazólap mellett benne lesz egy népszavazási szavazólap is. A csomagban lesz egy belső boríték, amelybe a szavazólapokat kell majd tenni, és egy külső, amelyben vissza kell azt küldeni. Fontos kiemelni, hogy abban az esetben is érvényes a szavazat, hogyha csak az egyik szavazólapot töltik ki, tehát vagy az országgyűlésit, vagy a népszavazási lapot.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az azonosító lapnak a kitöltése is nagyon fontos, az adatok helyességét a kitöltés után a Nemzeti Választási Iroda egyesével ellenőrzi, ahogy azt is, hogy rajta van-e a választópolgár aláírása. Hogyha valamilyen adat hiányzik, a levélcsomag érvénytelenné válik, tehát az ebben leadott szavazat is. A Nemzeti Választási Iroda elnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar okmányokat kell használni az adatok kitöltésekor, és ha bármilyen értelmezési problémával találkozik valaki, akkor a konzulátus munkatársait kell keresni.

Egyébként a levélszavazat leadására április 3-án is lehetőség lesz, de az elnök azt javasolta, hogy aki megkapta a csomagot, az töltse ki minél gyorsabban, hiszen lehetséges, hogy a postán elkeveredik, vagy több időt vesz igénybe az eljuttatása, és emiatt lekési a határidőt.

Így kell szavazni külképviseleti választási irodán

Nagy Attila azoknak a helyzetéről is beszélt, akik rendelkeznek magyarországi lakcímmel, de nem ott laknak, vagy tudják, hogy a választások időszakában elutaznak. Mint mondta, ezek a személyek nem levélcsomagot fognak kapni, hanem lehetőségük van az általuk választott külképviseleti választási irodán szavazni. Ehhez március 25-ig kell kérelmezni azt, hogy a választott külképviseleten adhassák le a szavazataikat.

„Akik ezt a lehetőséget választják, a népszavazáson is részt tudnak venni, illetve, mivel rendelkeznek magyarországi lakcímmel, az országgyűlési választásokon a pártlista mellett az egyéni jelöltre is tudnak szavazatot leadni. Ehhez egy kérelmet kell leadni március 25-ig vagy elektronikusan, vagy személyesen a konzulátuson” – mondta.

Nagy Attila az MTI kérdésére elmondta: a választói névjegyzékben jelenleg 190 192 romániai lakcímű személy szerepel.

Kapcsolódók

Kimaradt?