banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Március 19-től szavazhatnak levélben a külhoni magyar állampolgárok

A határon túl élő szavazópolgárok március 19-étől adhatják le levélszavazataikat az április 3-i magyarországi országgyűlési választásokon. Erről és az ezzel egy időben szervezett országos népszavazásról tartott tájékoztatót Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusán dr. Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke kedden.

Nagy Attila három témaközben adott bővebb tájékoztatást: a regisztrációról, a levélszavazásról és a külképviseleti szavazásról.

„Minden magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárnak küldtünk az ősszel tájékoztató levelet, illetve azoknak, akik azóta szerezték meg az állampolgárságot, itt a konzulátuson keresztül juttattuk tudomásukra az információkat, amelyeknek birtokában a levélben szavazók kérhetik névjegyzékébe való felvételüket. Ez az aktus szükséges ahhoz, hogy a magyar állampolgárok a választójogukkal élni tudjanak” – emelte ki Nagy Attila.

Mint kifejtette: a regisztrációnak több módja van, be lehet menni a csíkszeredai főkonzulátusra személyesen, elektronikusan pedig a valasztas.hu, illetve a magyarorszag.hu felületen érhetők el a kérelmek és lehet igényelni a levélben szavazók névjegyzékébe való felvételt. 

A Nemzeti Választási Iroda elnöke kiemelte: a választásokat megelőző 25. napig, március 9-éig lehet kérni a regisztrációt, illetve módosítani az adatokat. A levélben szavazásnak ugyanakkor nem akadálya, ha valaki külföldön tartózkodik, oda is lehet kérni a levélcsomag kézbesítését – szögezte le Nagy Attila. Hozzátette: a családban időközben történt haláleseteket a konzulátuson szükséges jelezni, ez a formális aktus szükséges ahhoz, hogy a névjegyzékből törölni tudják az időközben elhunytakat.A szerző felvétele

A levélszavazásról Nagy Attila elmondta: a levélcsomagok kézbesítésének több módja lehetséges. Lehet azokat a saját lakcímre kérni, illetve azt is lehet kérni, hogy a konzulátuson vegye át a választópolgár. Ezt a regisztrációnál kell megadni, illetve menet közben is lehet módosítani rajta. „Aki eddig a lakóhelyén vette át, de útba tudja ejteni valamelyik konzulátust s ott át tudja venni, az biztonságosabb módja a levélcsomag átvételének” – hangsúlyozta az elnök.

A levélcsomagokkal kapcsolatos fontos újítás, hogy március 19-étől az összes romániai külképviselet, Bukarestben, Kolozsváron és Csíkszeredában is nyitva lesz reggel 6 órától este 10 óráig hétköznapokon és hétvégén is. Ebben az időszakban nemcsak átvenni, hanem leadni is lehet a levélcsomagokat. „Nagyjából március első felében kapják meg postai úton, március 19-étől pedig a külképviseleteken is át lehet venni. Fontos újítás a választási eljárási törvényben, hogy lehetőség lesz a konzulátusokon is kitölteni. Ennek a feltételeit biztosítani fogják a kollégák és segítséget nyújtanak az azonosító lap kitöltésében” – közölte Nagy Attila. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az azonosító lap fontos érvényességi kelléke a szavazásnak. A levélcsomagban tájékoztatót kapnak a szavazók, másrészt az azonosító lapot, illetve a szavazólapokat, tudtuk meg.

„A pártlistás szavazólap mellett a népszavazási szavazólapot is megkapják a borítékban a választópolgárok, a pártlistás szavazólapra egy szavazatot lehet elhelyezni, a népszavazási szavazólapon pedig négy kérdésben fogunk népszavazást tartani, ezek egy szavazólapon lesznek, mindegyik kérdésre várunk választ, a döntés szerint az igen vagy a nem válaszhoz kell megjelölni. A szavazólapokat a mellékelt egy darab borítékban kell elhelyezni és le kell zárni. A boríték lezárása érvényességi feltétele az érvényességi szavazatnak, ahogy az azonosító lap hiánytalan kitöltése is” – részletezte Nagy Attila. Fontos, hogy az azonosító lap kitöltéséhez a magyar okmányokat kell használni.

A szavazás napján, április 3-án is leadható lesz a levélszavazat a konzulátus épületében és Magyarországon a kijelölt országgyűlési egyéni választókerületi választási irodák székhelyén is.

„Mindezektől elkülönül a külképviseleti választási irodán történő szavazás. Ebben az esetben arról van szó, amikor az állampolgárnak van magyarországi lakcíme is, azonban április 3-án nem lesz Magyarországon, ezért azt fogja kérelmezni, hogy valamelyik külképviseleten adhassa le a szavazatát” – folytatta Nagy Attila.

Hozzátette: a választásokat megelőző 9. napig, március 25-éig lehet kérelmezni, hogy a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár akár a csíkszeredai konzulátuson adja le a szavazatát. Ez esetben a népszavazásra tudnak majd szavazni, az országgyűlési választásokon pedig a pártlistás szavazólapot is kitölthetik, és az egyéni jelöltre is szavazhatnak – emelte ki Nagy Attila. A külképviseleti szavazás reggel 6 órától este 7 óráig tart április 3-án. Kérik, hogy a választópolgárok a szavazásra időben érkezzenek és a vonatkozó biztonsági intézkedéseket tartsák be.

Nem javasolják a postai küldést

Tóth László főkonzul hangsúlyozta: azt javasolják, hogy mindenki lehetőleg a konzulátuson adja le a levélszavazatát, mert postai úton „nagy valószínűséggel” nem fog határidőn belül visszaérni Budapestre. „Hangsúlyozzuk, nem kell személyesen leadni. Vissza kell juttatni ide, a főkonzulátusra, meg lehet bízni vele igazából bárkit” – emelte ki.

Nagy Attila újságírói kérdésre elmondta: a legfrissebb adatok szerint 189 944 választópolgár szerepel Romániából a levélben szavazók névjegyzékében, ennyien fogják megkapni a levélcsomagot a lakcímükre, vagy az általuk megjelölt más címre, akár a külképviseletre. „Azt, hogy mennyien fognak élni a részvétel lehetőségével, most nem tudjuk megmondani.  Korábbi években nagyjából 70 százalékos volt a részvételi arány” – osztotta meg az elnök.

A Maszol érdeklődésére Nagy Attila elmondta: nem tud arra választ adni, hány képviselőhelyről dönthetnek az erdélyi szavazatok. „Ez attól függ, mekkora lesz a részvételi arány a választásokon. Aki a levélben szavazók névjegyzékében szerepel, az csak pártlistás szavazatot fog tudni leadni a népszavazási szavazatok mellett, akinek pedig van magyarországi lakcíme, az egyéni jelöltre is szavazhat majd. A  részvételi arány dönti el, hogy hány mandátumot eredményez a határon túliak részvétele” – fogalmazott Nagy Attila.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?