Szijjártó Péter Madéfalván: „Legyünk egységesek, erősek, jól szervezettek!”

Hétfői székelyföldi látogatása során Madéfalvára is ellátogatott Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere. A politikus a Siculicidium emlékműnél tartott beszédet, majd az 1764-es események áldozataira emlékezve koszorút helyezett el.

Több száz fős tömeg fogadta Madéfalván Szijjártó Pétert, Magyarország külgazdasági- és külügyminiszterét hétfőn délután. A székely népviseletbe öltözött fiatalok sorfala mellett érkező politikust Szentes Csaba, Madéfalva polgármestere köszöntötte. A községvezető nagy megtiszteltetésnek nevezte Madéfalva számára Szijjártó Péter székelyföldi és ezen belül madéfalvi látogatását. Szentes Csaba köszönetet mondott a 2010-től bevezetett könnyített honosítási eljárás intézményéért, amely „közelebb hozta egymáshoz a Trianon által szétválasztott területtársakat”.Potápi Árpád János, Szijjártó Péter, Szentes Csaba | A szerző felvételei

 Szentes Csaba a megemlékezés és a köszönet napjának nevezte Szijjártó Péter látogatásának idejét. „Ez a hely, ahol most állunk, a kitartás, a keresztény hitbe vetett lelkület és a munka színhelye. Hiába a zsarnokság, hiába a külső hatalom győzelmi pillanatai, a székelység és Madéfalva a veszedelem után is megmaradt, gyarapodott. Öt bukovinai településnek és a bukovinai népcsoportnak lettünk az édesapja. Bátran elmondhatjuk, hogy a veszedelem történéseiből és következményeiből merítünk erőt, építünk kapcsolatokat, munkálkodunk a hétköznapokban megteremtvén a jövőt magunknak és gyermekeink számára” – fogalmazott a polgármester.

Ezt követően köszönetet mondott a magyar kormánytól érkezett anyagi támogatásokért, amelyek által olyan beruházásokat és programokat valósíthatnak meg, amelyek „mindenki javára válnak”.

Szijjártó Péter köszöntőbeszédében felelevenítette meghiúsult januári látogatásának történetét. A miniszter a madéfalvi vérengzés hagyományos megemlékezésén szeretett volna részt venni, ám az ünnepséget megelőző napon kapott értesítést arról, hogy az Európa keleti felében kialakult feszültségek miatt a NATO-tagországok minisztereit rendkívüli értekezletre hívták össze. „Ez sajnos akkor távolt tartott önöktől, Madéfalvától, de hála a jóistennek, a polgármester úr kitartásának és Potápi Árpád János államtitkár úr közvetítésének, ma együtt lehetünk” – szólt az egybegyűltekhez.

Szijjártó Péter kiemelte: a magyarok számára fontos kötelesség az emlékezés. „Megvívtuk a küzdelmeinket, sokszor arattunk diadalmas győzelmeket, olykor elszenvedtünk fájó vereségeket és veszteségeket, de a szabadságunkat soha nem adtuk olcsón és soha nem is adtuk fel végleg. Nem véletlen, hogy ezen diadalmas és olykor sajnálatosan tragikus események közül jó néhány szimbólummá vált a magyarság számára. A történelmünk fontos szimbólumainak sorában ott van Madéfalva is” – fogalmazott a politikus. Hozzátette: Madéfalva emlékeztet arra, mennyire „kegyetlen tud lenni a mindent a saját akarata alá rendelő birodalmi logika pusztán azért, mert egy közösség máshogy gondolja a jövőjét”.

 „A mi feladatunk most az, hogy tanulva az 1764-es eseményekből, újra meg újra megerősítsük és megszervezzük nemzetünket, a nemzeti összefogást. Mégpedig annyira, hogy a minket folyamatosan ostromló birodalmi törekvések ne söpörhessenek el bennünket” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.  A magyar külügyminiszter kiemelte, a magyar kormány egy évtizede útjára indított határokon átívelő nemzetegyesítő törekvéseit, amely tükröződött a kettős állampolgárságról szóló döntésben is.

„Nehezen elképzelhető középút”

A politikus kitért a hamarosan következő magyarországi országgyűlési választásokra is. „Néhány hét múlva ismételten eldől, hogy a birodalmi akaratnak való kiszolgáltatás korszaka köszönt-e vissza, vagy folytatjuk a nemzeti érdek érvényesítését, amelyet 12 esztendővel ezelőtt indítottunk meg. A döntési helyzet tehát világos. Vagy ez, vagy az, középút nehezen elképzelhető, valószínűleg azért, mert nincs” – fogalmazta meg Szijjártó Péter. Hozzáfűzte: a választások eredménye meg fogja határozni a magyar nemzet következő évtizedeit az anyaországban és a határon túl élő magyarok esetében is.

A miniszter végezetül arra kérte a Székelyföldön és Erdélyben élőket, hogy vegyenek részt a közelgő választásokon. „Legyünk egységesek, erősek, jól szervezettek, álljunk ki a magyar nemzet érdekei mellett azért, hogy a madéfalvi hősök is büszkék lehessenek ránk” – zárta beszédét Szijjártó Péter. A politikus ezt követően megkoszorúzta a Siculicidium emlékművet, majd Gyergyóremetén folytatta székelyföldi körútját.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?