Többnapos rendezvénysorozattal emlékeznek a Siculicidium évfordulójára Madéfalván

Pénteken tartják Madéfalván az 1764-ben bekövetkezett, Siculicidiumként elhíresült tömeggyilkosság emléknapját. A Csíkszereda közelében fekvő településen szentmisével, koszorúzással, a bukovinai székely települések találkozójával és hagyományos disznóvágással emlékeznek az egykori eseményekre.

Ahogy évek óta megszokhattuk, idén is megemlékeznek az 1764. január 7-én bekövetkezett madéfalvi vérengzésről. A székelyföldi településre várják az egykori események nyomán Bukovinába, majd Magyarországra települtek képviselőit is. Minderről Szentes Csaba, Madéfalva polgármestere tájékoztatta a sajtó képviselőit hétfőn. Az elöljáró elmondta: úgy gondolja, a madéfalviaknak kötelességük az emlékezés. Hozzátette: 2014-ben vett fordulatot a megemlékezések sora, amikor „egymásra találtak” a madéfalviak és a Bukovinából elszármazottak, addig ugyanis nem volt hivatalos kapcsolat az érintett települések között.

„Ma már mi is tagja vagyunk a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének, részt vesznek a rendezvényeinken, mi is látogatjuk őket, a központi településükkel, Bonyháddal pedig testvértelepülési együttműködési alakítottunk ki. Ennek eredményeképpen restauráltuk az emlékművet, majd a Siculicidium-kápolnát is felszentelhettük 2017-ben” – sorolta a polgármester. A megemlékezésen és az azt kísérő rendezvényeken ebben az évben közel 150 magyarországi vendég vesz részt – tette hozzá.Fotó: Farkas Endre

A programok január 6-án kezdődnek. Ahogy annak idején a madéfalvi gyűlésre érkező székelyek, úgy a mostani vendégek is vízkereszt estéjén találkoznak, tudtuk meg. A pénteki megemlékezés szentmisével kezdődik majd, amit a település díszpolgára, Tamás József nyugalmazott segédpüspök celebrál – sorolta a részleteket Szentes Csaba. Az emlékműnél tartott megemlékezésen felszólal majd Potápi Árpád János, Magyarország Miniszterelnökségének nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági- és külügyminisztere.

A megemlékezés napjának délutánján tartják meg a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének éves közgyűlését, szombaton pedig hagyományos székely disznóvágást tartanak, amelyen a madéfalviak és az elszármazottak párhuzamosan dolgoznak fel egy-egy sertést. Az eseményeket disznótoros vacsorával zárják – osztotta meg Szentes Csaba. A polgármester hozzátette: a megemlékezésen túl a hangsúlyt a jövőépítésre, Madéfalva és az elszármazottak jövőképére helyezik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?