Kolozsvárra jött kampányolni Márki-Zay Péter, de az üzenetei a magyarországiaknak szóltak (VIDEÓ)

Egyetért a határon kívüli magyarok támogatásával, de teljes mértékben átvilágítaná és átalakítaná a támogatási rendszert – mondta el kolozsvári közönségtalálkozóján Márki-Zay Péter, a magyarországi ellenzéki koalíció közös kormányfőjelöltje. A politikust a Planetárium Café hívta meg a kincses városba, hogy beszéljen választási programjáról, a magyar–magyar kapcsolatokról és válaszoljon a hallgatóság kérdéseire. A válaszokból azonban a kolozsváriak keveset tudhattak meg a jelölt programjáról, még kevesebbet az erdélyi magyaroknak szóló üzenetekről, ellenben szinte végig azt tapasztalhatták, hogy bármilyen kérdés is hangzott el, túlnyomó részben Orbán Viktor regnáló miniszterelnökről szólt a beszélgetés. (Videó: Lőrincz Anna, Varró-Bodoczi Zoltán.)

Mostis Gergő, a vendéglátó helyiség üzemeltetője elmondta, az ősszel mind Orbán Viktor, mind Márki-Zay Péter számára küldtek meghívót a közéleti beszélgetésre, ám erre csak utóbbi válaszolt pozitívan. Mivel a koronavírusjárvány miatt korábban nem tudták megtartani a találkozót, erre most adódott lehetőség. Elmondása szerint nem azért látták vendégül a magyar ellenzéki miniszterelnökjelöltet, mert ők maguk is az ellenzékiek közé sorolnák magukat, hanem azért, hogy a demokrácia alapelveivel élve meghallgassák a másik oldalt is. Mostis Gergő szerint a kedd esti találkozóra sem kampányrendezvényként kell tekinteni, csupán egy olyan beszélgetésre, ahol Márki-Zay Péter megválaszolja a kérdéseket.

Fotók: Maszol

Ezzel azonban egyrészt ellentmondott az, hogy minden széken az ellenzéki politikus kampány szórólapja fogadta az érdeklődőket, valamint a beszélgetés tárgya is nagyobb mértékben kimerült az Orbán Viktor jelenlegi kormányfő munkáját érintő kritikájában. 

Ugyancsak a beveztőben hangzott el, hogy Márki-Zay Péternek az erdélyi magyarokhoz intézett, két nappal korábban kiadott nyílt levelét egyetlen sajtóorgánum hozta le. Az igazsághoz azonban hozzá tartozik, hogy például a Maszol szerkesztősége meg sem kapta az illető levelet. Mint utólag kiderült, illetve a magyarázat szerint azért, mert a legolvasottabb erdélyi magyar hírportál címe egyszerűen nem szerepelt azon a listán, amit az ellenzéki jelölt sajtófőnöke megkapott. A Maszol impresszumában azonban minden elérhetőségünk nyilvános. 

Márki-Zay Péter kérdésre válaszolva elmondta, számára is ellenszenves volt, hogy a 2004-es népszavazáson Gyurcsány Ferenc a magyar állampolgárság határon túli kiterjesztése ellen kampányolt. Ugyanakkor hozzátette, hogy ezt számításból tette, miután felmérte, hogy a határon túliak úgysem rá szavaznának. Szerinte számításból adott állampolgárságot és szavazati jogot a határon túli magyaroknak Orbán Viktor is, miután felmérte, hogy ő viszont számíthat a szavazatukra.

„Mi vagyunk az elsők, akik szívvel-lélekkel támogatjuk a határon túli magyarságot, akkor is szeretjük és akkor is támogatjuk az itteni magyarok állampolgárságát, szavazati jogát, ha nem ránk szavaznak” – jelentette ki a magyarországi politikus. Azt azonban megemlítette, hogy a levélszavazás rendszere megújításra szorul, mert szerinte elfogadhatatlan az, hogy gyakorlatilag ellenőrizetlenül „még a halottak is szavazhatnak”. Márki-Zay Péter annak a feszültségnek a feloldását tartja feladatának, mely abból származik, hogy Magyarországon sokan úgy látják: a határon túli magyarok tartják hatalmon „az ezer éves történelmünk legkorruptabb kormányát”.

Szintén kérdésre válaszolva kijelentette, nem vár el megalázkodást azoktól a polgármesterektől sem, akik tavaly ősszel megírt, de idén nyilvánosságra került levelükben közölték vele, hogy nem szívesen látják Erdélyben.

Az ellenzéki miniszterelnökjelölt azt mondta, meg kell őrizni a határon túli magyar közösségek jelenlegi támogatási szintjét, de ugyanakkor úgy látja, a támogatásokat politikamentesen, korrupciómentesen kell adni, arra, amire a magyar közösségek kérik. Nem úgy, hogy kórházat kérnek, és helyette stadiont kapnak, amint szerinte Csíkszeredában történt. Ugyanakkor hozzátette, nem ígérheti meg, hogy győzelme esetén a romániai magyar sajtó ugyanolyan magyarországi támogatásban részesülne, mint jelenleg, „de erre a problémára is megoldást kell találni". 

Az is utólag derült ki, hogy Márki-Zay Péter szerdán Marosvásárhelyen folytatta programját, ahol reggel sajtóreggelit tartottak meghívott újságírókkal - az erdélyi magyar lapok jelentős részét, így a Maszolt erre sem hívták.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kimaradt?