Europa Nostra-díjjal tüntették ki a kolozsvári Vallásszabadság Házát

A kolozsvári Vallásszabadság Házát, a volt unitárius püspöki rezidencia helyreállítását a műemlékvédelemi szakterület legrangosabb kitüntetésével, Európai Örökségi Díjjal/Europa Nostra Díjjal tüntették ki.

A kincses város egyik legkorábbi, számos látványos XV. századi építészeti részletben gazdag polgárházának helyreállítása 2009–2019 között a magyar és a román állam támogatásával, több tucat szakember és helyreállító csapat közös munkája által valósult meg.

Fotók: unitárius püspökség

A díj egyszerre jutalmazza a helyreállításban részvevő tervezők, kutatók, restaurátorok, kivitelezők és a tulajdonos, a Magyar Unitárius Egyház közös erőfeszítéseit és vízióját. A laudációban a zsűri külön kiemelte, hogy egy korábban veszélyeztetett és súlyosan károsodott épület alapos művészettörténeti és régészeti kutatást követő hiteles helyreállításán túl értékelendő, hogy a Vallásszabadság Háza 2018-tól a nagyközönség előtt is megnyitotta kapuit, és ezáltal Kolozsvár egyik fontos és közkedvelt kulturális központjává vált.

Mi több, a házban három állandó kiállítás is helyet kapott. A helyreállítás során feltárt jelentős régészeti leletek bemutatása mellett láthatóvá váltak a Magyar Unitárius Egyház művészeti értékeiből, kegytárgyaiból, kézirataiból, könyveiből és festménygyűjteményéből kialakított tárlatok. Szintén értékelendő, hogy a kulturális funkciók, konferencia- és kutatóközpont, valamint kiállítások kiegészítéseként létrehozott gazdasági terek, az étterem és szálláshelyek hosszú távon is biztosíthatják az intézmény fenntartását.

Idén az Európai Bizottság és az Europa Nostra örökségvédelmi szervezet által közösen meghirdetett Európai Örökségi Díjban/ Europa Nostra Díjban, öt kategóriában 18 ország 30 projektje részesül. A díjak ünnepélyes átadására szeptember 26-án Prágában kerül sor - közölte csütörtökön a Magyar Unitárius Egyház sajtóosztálya.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?