„Agyonhallgatott problémákat” akar megvitatni a Mentés másként pedagógia konferencia

Megmutatják, hogy mi minden fér bele a pedagógiába, és olyan témákat vitatnak meg, amelyekről keveset beszélünk – ismertették a Mentés másként pedagógiai konferencia koncepcióját hétfőn a szervezők. A február 29. – március 1. között zajló rendezvényt idén „közelebb viszik a pedagógusokhoz”, az előadásoknak és műhelymunkáknak a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum ad majd otthont.

Akár csak az elmúlt években, az idei konferencia kiindulópontját is az adja, hogy a pedagógia interdiszciplináris tudományág, az oktatás pedig nem független a társadalomtól. Az előadók összesen 7 városból érkeznek – Magyarországról miskolci és budapesti szakembereket vontak be –, akik egyebek mellett kritikai pedagógiáról, gyermekjogokról, érdekképviseletről, diszkriminációról, inkluzív oktatásról, szexuális nevelésről, figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarról (ADHA) fognak értekezni, de terítékre kerülnek például olyan témák is, mint az emancipatorikus köznevelés és demokratikus értékpolitika, állatasszisztált pedagógia, waldorf pedagógia, az együttműködés és érzelmi intelligencia fejlesztése.

Az előadások ingyenesek, ám regisztrációhoz kötöttek, erre holnaptól február 25-éig lesz lehetőség a konferencia honlapján. A műhelymunkákon is szükséges az előzetes jelentkezés, ugyanis a workshop jellegétől függően korlátozott számú résztvevőt fogadnak.

Február 29-e és március elseje között 13 műhelymunkával és 9 előadással készülnek a szervezők. A sajtótájékoztatón egyebek mellett kiemelték, hogy a nyitóelőadást az UNICEF Fiatal Nagyköveti Tanácsának képviselői (Budapest) tartják, majd Cezara David, a Jogi erőforrás központ (CRJ) képviselője jelentkezik be videón Bukarestből, ezt követően szintén budapesti meghívottak, a Szabad Egyetem képviselői nyitják meg kiállításukat.

Továbbá András Szilárd, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Matematika és Informatika Intézetének igazgatója Tévedjünk együtt! Avagy a becslések fontossága a matematika-tanulásban címmel tart szombaton foglalkozást, majd egy másik workshopon arról beszél, hogy tanítható-e a problémamegoldó gondolkodás. A szervezők kiemelték még Fernengel Ági és Udvarhelyi Tessza Az állampolgári részvétel létrája című kritikai pedagógia műhelyét, amelyet a konferencia másnapján, vasárnap tartanak.

Tatai Csilla pszichológus az ADHD-s gyerekekről fog értekezni, valamint a szervezők szerint eszközöket is ad a pedagógusok kezébe. Szombaton bábelőadás is lesz, a Tranzit Házban Erdei Emese az Ilonka–bábjáték felnőtteknek című produkcióját tekinthetik meg az érdeklődők. A belépés ide is ingyenes, ám adományokkal támogatni lehet a szervezők további eseményeit. A program további részleteit keressék a konferencia honlapján és Facebook-oldalán

A harmadik kiadásra a csapat és a konferencia is kezd összeforrni, következtettük ki a szervezők beszámolójából, akik megemlítették, hogy idén 64 magánszemély szállt be a rendezvény anyagi vagy más módon történő támogatásába. A Maszol arra vonatkozó kérdésére, hogy mekkora a pedagógusok érdeklődése a konferencia iránt, elmondták: egyelőre a pedagógushallgatókat sikerül a legkevésbé megszólítani, ám volt rá példa az elmúlt években, hogy Székelyföldről érkeztek pedagógusok. Ráadásul a pedagógusok szerepéről úgy vélik, probléma, hogy túlterheltek, és nincs, akihez forduljanak segítségért, valamint nem mellékes az oktatás terén a szociális munkások szerepe sem.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?