Mentés másként pedagógia tábort szerveznek Verespatakon

Két pedagógia-konferencia után első hosszú szakmai hétvégéjét is megszervezi a Mentés másként Verespatakon július 26-28. között.

„Nem újabb módszerekre van szükség, mert nagyon sok módszert ismerünk, hanem szemléletváltásra” – idézték keddi közleményükben a szervezők Mészáros Györgynek, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara docensének a második Mentés másként konferencián elhangzott szavait. 

A közlemény szerint ehhez a szemléletváltáshoz keresnek a szervezők minél több meggyőző érvet a pedagógia magyarországi és romániai történetét, alakulását vizsgálva, és jelenbeli kérdésekre fókuszálva: 

  1. az oktatási rendszer aktuális törvényi keretére, hogy jobb rálátásunk legyen a módosítási lehetőségeire és eljárásaira;
  2. a romániai pedagógusképzés rendszerére; a lengyel és finn pedagógusképzési modellre mint jó példákra; 
  3. reformpedagógiai törekvésekre (filmpedagógia, kritikai pedagógia).

A Mentés másként pedagógia tábor célja, hogy a résztvevők az interdiszciplináris szakmai körben mélyüljenek el a kiválasztott témákban. „Úgy gondoljuk, a pedagógia nem annak a módját jelenti, hogy miként adjuk le az anyagot a gyerekeknek, hanem egy komplex, társadalmi felelősségvállaláson alapuló együttműködés, melyben pedagógusok, segítő szakemberek, pszichológusok, jogászok, művészek, az akadémiai és a civil szféra egyaránt részt kell, hogy vegyen” – vallják a szervezők.

A tábor ötlete abból született, hogy a főként tematizáló jellegű konferencia mellé egy alaposabb szakmai munkát lehetővé tévő alkalmat is fontosnak találtak megszervezni. A Mentés másként első pedagógiai tábora, tekintve kísérleti jellegét is, kisebb létszámú résztvevőt céloz meg. 

Jelentkezni a jelentkezési ív kitöltésével lehet július 15-ig, vagy míg a helyek száma tart. A jelentkezési űrlap itt tölthető le. A tábor programja itt böngészhető

Kimaradt?