Kolozsváron tanácskoznak az Európai Néppárt nőszervezeteinek vezetői

Október 14–15-én Kolozsváron szervezi Őszi Akadémiáját az Európai Néppárt (EPP) Nőszervezete. A rendezvényre eddig 27 országból 43 részvevő jelentette be részvételét – közölte a kincses városban megtartott sajtótájékoztatóján hétfőn Biró Rozália, az EPP Nőszervezetének elnöke.

A Bihar megyei politikus, aki az RMDSZ Nőszervezetét is irányítja, arra hívta fel a figyelmet, hogy az őszi találkozó számos szempontból kiemelkedő fontosságú és hármas célja van: elsősorban a kelet- és közép-európai országok fontos problémáira ráirányítani a figyelmet, másodorban közvetlen választ adni az ukrajnai háború okozta nehézségekre, végül pedig, de nem utolsósorban megmutatni az EPP nőszervezeteiben tevékenykedő vezető nőpolitikusokat, illetve ismertetni a szervezetek sokrétű és összetett tapasztalatát.

Fotó: Borsi Balázs

Biró Rozália kiemelte, az EPP nőszervezeteinek létjogosultságát támasztja alá az a tény, hogy felvállalják a politikában tevékenykedő nők érdekképviseletét és olyan témákat karolnak fel, mint például az iskolaelhagyás, a nők és férfiak közötti esélyegyenlőség növelése vagy akár a családon belüli vagy a nők és lányok ellen elkövetett erőszak. Mindemellett szeretnék azt elérni, hogy az EPP Nőszervezetén belül hangsúlyosabban jelenjenek meg azok a kérdések, amelyek a kelet-európai térséget jobban érintik, kiváltképp a szomszédunkban háború esetére gondolva.

Szükséges az, hogy a politikai vezetők egy asztalhoz üljenek és megoldást találjanak arra, hogy a háború okozta nehézséget enyhíteni tudhassák, illetve hogy az ukrajnaiaknak olyan segítséget nyújthassanak, amelyek valóban a segítségükre vannak, mondta Biró Rozália.

A kétnapos tanácskozáson jeles európai politikusok vesznek részt, eljön Kolozsvárra például Mariya Gabriel innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért, illetve Dubravka Suica demokráciáért és demográfiáért felelős uniós biztos is. A meghívottak körében fedezhető még fel Doris Pack, az Európai Néppárt Nőszervezetének tiszteletbeli elnöke is. A tanácskozás szervezésében az RMDSZ Nőszervezete mellett társszervezői feladatokat lát el a Nemzeti Liberális Párt Nőszervezete is, így mindkét fél részéről számos szakember érkezik a kincses városba. Az RMDSZ szakértői közül például előadást tart vagy a panelbeszélgetéseken részt vesz az RMDSZ részéről Hegedüs Csilla, az európai alapok minisztériumának államtitkára, Csép Éva Andrea családügyi szakpolitikus, Kovács Irén Erzsébet szenátor, oktatáspolitikus, míg a PNL képviseletében Florica Cherecheș, a liberális nőszervezet elnöke, Alina Gorghiu, a szenátus elnöke és Mihaela Suciu, a PNL-nőszervezet alelnöke. Ugyanakkor a megjelenteken köszönti majd Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke, valamint Emil Boc, Kolozsvár polgármestere és Oláh Emese, a kincses város alpolgármestere is. 

Biró Rozália kiemelte, a műhelybeszélgetéseken jól körülhatárolt témákat járnak majd körbe, ilyen a családon belüli erőszak, a nők és lányok ellen elkövetett erőszak, az iskolaelhagyás jelenségének csökkentése, illetve az ukrajnai háború populációra gyakorolt hatásainak orvoslása, illetve az esélyegyenlőség. Olyan szakmai tapasztalatcserére kerül sor, melynek során feltérképezik a környező országok helyzetét és azt keresik, hogy ezek az államok miképpen keresnek és találnak megoldást ezekre a problémákra. A javaslatokat összesítik és az EPP elé terjesztik, hogy egy javaslatcsomagban konkretizálódjanak, közölte az Európai Néppárt Nőszervezetének elnöke.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?