Nem várnak a kormányra: Kolozsváron két iskolában a város fedezi a diákok meleg ebédjének költségeit

A kolozsvári önkormányzat a saját költségvetéséből támogatja két iskolában a meleg ebéd programot, erre mintegy 1,6 millió lejt költenek. A program során a Traian Dârjan és a Nicolae Iorga általános iskolákba járó 626 gyerek kap majd meleg ebédet. Arról, hogy miért ezt a két iskolát választották és mi lesz a többivel, Oláh Emese alpolgármester irodájának sajtóreferensét kérdeztük.

Buryán Tündét a Maszol kérdésére elmondta, hogy a fentebb megnvezett iskolákban olyan gyerekek tanulnak, akik nehéz körülmények között élnek. Az ő esetükben a családban az egy személyre eső jövedelem általában a minimálbér szintjét sem éri el, valamint ezekben a leggyakoribb az iskolaelhagyás is.

A kolozsvári városháza | Fotó: Borsi Balázs

Az elmúlt években Kolozsváron négy iskola szerepelt a kormány által finanszírozott meleg ebéd programban, idén már csak kettő, az Emil Isac Gimnázium és a Napoca Turisztikai Kollégium. Magyar iskola nem részesült ilyenfajta kormányzati finanszírozásban, az önkormányzat pedig olyan esetben biztosítja ezt a jellegű támogatást, amikor a szociális helyzet indokolja – tette hozzá a sajtóreferens.

Kérdésünkre, miszerint miért volt indokolt, hogy a helyi önkormányzat a saját költségvetésből áldozzon erre a programra, Buryán Tünte közölte: az elmúlt évben már kiesett a finanszírozás alól két iskola (a Nicolae Bălcescu Elméleti Líceum és a Gheorghe Lazăr Pedagógiai Líceum), emiatt már tavaly is saját forrásból oldották meg a diákok meleg ebédjének biztosítását.

A helyi tanács e heti ülésén hagyta jóvá a Meleg ebéd program helyi finanszírozását és Kolozsvár két iskolájában a 2022–2023-as tanévre. Az étkezési támogatás összege diákonként napi tizenöt lej, azonban csak azok a tanulók kaphatnak meleg ételt, akik részt is vesznek a tanórákon.

Mint ismert, kormányzati támogatásból a Meleg ebéd programot országszerte 350 iskolára terjesztik ki, de ez a szám még nőhet. A terv az, hogy 2023 őszétől legkevesebb egymillió diák kapjon meleg ételt az iskolákban, valamint hogy a program hozzájáruljon az iskolaelhagyás csökkentéséhez. Ameddig az országos program nem indul be, addig a helyi önkormányzat saját hatáskörben és lehetőségeik függvényében oldják meg a melegétel biztosítását az iskolákban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?