Farkas utca felújítása: dugók még kialakulnak, de az oktatást nem zavarja az építkezés

A kolozsvári Farkas utca felújítása jelentős forgalmi nehézségeket okoz a belváros eme szegletében. Mivel a környéken több nagy iskola is található, a diákoknak az építőtelepen keresztül kell megközleíteniük tanintézetüket, a szülőknek pedig, akik iskolába viszik gyermeküket, nincs hol megállniuk. A belvárosi utca átépítése azonban nem befolyásolja az oktatást, erről már az iskolaigazgatók beszéltek a Maszolnak. Sőt a vélemények egyöntetűen jók: a tanintézetek vezetői szerint a munkások odafigyelnek arra, hogy ne zavarják az órákat, egyedüli hátrány, hogy az iskolabuszoknak távolabb kell megállniuk.

A szerkesztőségünkbe eljutott szülői panaszok szinte kivétel nélkül az utcafelújítás okozta közlekedési nehézségekről szóltak. Mint a panaszosok elmondták, reggelente és déltájt szinte teljesen megbénul a belváros eme részének forgalma. Az iskolabusz sem tud a régi megszokott útvonlán közlekedni, nem is beszélve azókról a szülőkről, akik autóval viszik iskolába gyermeküket. Nincs, ahol megállni, a gyermeket az út szélén kell kitenni, a kisdiákok pedig az építőtelepen keresztül közelítik meg tanintézeteiket. Igaz ugyan, hogy a járdákat a munkások igyekeztek akadálymentesíteni, de így is nehézkes a közlekedés a Farkas utca teljes átépítése miatt. 

Az egyik szülő azt tette szóvá, hogy nincs kellőképpen elválasztva a gyalogos övezet a munkateleptől, ezért félő, hogy a munkagépek között a kicsiknek bajuk eshet, míg mások arra panaszkodtak, hogy amikor esik az eső, a gyermekek sok esetben már reggel sárosan érkeznek meg az iskolába. 

Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere megkeresésünkre elmondta, a tervek szerint folynak a munkálatok a Farkas utcában, azt a késést, ami az év elején volt, sikerült behozniuk. Túl vannak már az régészeti ásatásokon, az alapozás is megtörtént az utca hátsó részében, elkészült a vízhálózat és a közvilágítás is, részletezte. Jelenleg a kültéri rendezés, feltöltés, teraszosítás zajlik, és következnek a fák kiültetése, elektromos bicikli-, roller-, autó töltők beszerelése, bicikliparkolók kiépítése, a sétáló kialakítása, valamint a Mária-szobor visszaállítása eredeti helyére. Az alpolgármester szerint jövő év júniusára befejezik a munkálatokat.

A szerző felvételei

Oláh Emese hozzátette, a felújítás miatt változott az iskolabuszok menetrendje, nem a Farkas utcában szállnak le a gyerekek, ahogy azelőtt tették, hanem a Petőfi (Avram Iancu) utcában, ahol három új megállót létesítettek. Az iskolák bevonásával történik a gyerekek bekísérése, a szolgálatos tanárok vezetik el őket a buszmegállóktól az épületbe.

Vörös Alpár, az Apáczai Csere János Elméleti Líceum igazgatója elmondta, őket nem érintik a munkálatok, mert a diákok tudnak közlekedni a Király (I. C. Brătianu) utcán. Csak az autóbusz áll meg kicsivel arrébb, ahogy Oláh Emese is hangsúlyozta, ám a diákok „jól boldogulnak” azzal a kis távval.

Schuller Hajnal: nem zavarja a tanórát a felújítás

A Báthory István Elméleti Líceum igazgatója úgy vélte, év elején volt nehéz, mert nagy árkokat ástak az iskola mellett, viszont az önkormányzat segített abban, hogy járhatóvá tegyék a bejárat előtti részt az iskolakezdésre. „Nyilván sár van, de arra az iskola kell valamilyen megoldást találjon. Egyébként jól szigetelnek az ablakok, nem zavarja a tanórát a felújítás, és nagy autók sem járnak be olyan gyakran. Ha nyitott ablakkal tanítanak a tanárok, persze, beszűrődik egy kis zaj, de csukott ablakkal semmi. Én azt hittem, hogy zavaróbb lesz” – magyarázta az iskolaigazgató.

Hozzátette, az iskolába több lábtörlőt tettek, hogy az egész épületet ne töltsék meg sárral, ám mivel a Farkas utcában a gimnáziumi és líceumi tagozatuk működik, nem az elemi tagozat, ezért sokkal könnyebb dolguk van. Schuller Hajnal úgy vélte, annyi hátrányuk van, hogy az iskolának nincs hátsó bejárata, mindkét bejárat a Farkas utcáról nyílik, így nem tudják kikerülni a felújítást. Az igazgató szerint eddig jól lehet bírni a felújítást, panaszra nincs okuk, ám még kérdéses, hogy milyen más gépekkel fognak dolgozni, amik esetleg hangosak lehetnek. Azt is elmondta, hogy jól lehet kommunikálni a felújítást végzőkkel, olyanra is volt példa, hogy értesítették őket, nem lesz víz, és végül az iskola kérésére csak három óra után, tanítás után fogtak neki annak a munkálatnak, ami miatt el kellett volna zárni a vizet.

Hozzátette, hogyha esetleg mély árkokat kellene ásniuk, ami veszélyezteti a gyerekek biztonságát, akkor azonnal szólnának az önkormányzatnak, hogy segítsenek. „A munkáltatókkal ők beszéltek tanévkezdés előtt, hogy tegyék járhatóvá a bejárat előtti részt, amit nagyon gyorsan meg is tettek. Nagyon fontos, hogy a gyerekek biztonságosan tudjanak közlekedni, ennek érdekében mindent meg kell tennünk” – vélte az igazgató.

Török Zoltán: be lehet jönni gond nélkül az iskolába

A Református Kollégium igazgatója kérdésünkre elmondta, egyetlen dologban befolyásolja az építkezés az intézményük mindennapjait, abban, hogy a diákok, akiket iskolabusszal vittek be múlt júniusig az épülethez, távolabb tudnak leszállni, mint korábban. A Petőfi (Avram Iancu) utcán szállnak le a diákok, onnan pedig átsétálnak az átjárón, és a hátsó bejáraton mennek be a kollégium udvarára. Egyéb probléma nem adódott, mondja az igazgató. „Azok a diákok, kollégák, akik a központból jönnek, a Farkas utcáról járnak be, tehát be lehet jönni gond nélkül az iskolába. A felújítást végzők pedig úgy próbáltak segíteni, hogy a hangos munkagépekkel, amik esetleg zavarták volna az órákat, iskolakezdés előtt befejezték a munkát. A mérnökkel, aki vezeti a felújítást, ezt leszögeztük, és nagyon ritkán történik meg, hogy valamelyik hangos munkagéppel kellene most dolgozniuk” – részletezte az igazgató.

Amúgy, mint mondja, nem is zavarná a tanórákat a zaj, mivel a Farkas utca felőli iskolafronton kevés osztálytermük van. Szerinte a sárral sincsen probléma, mert szeptember óta nem ástak, az utca pedig le van hengerelve és több helyen apró kaviccsal van leszórva. Mivel most már több helyen le vannak téve nagyrészt a járólapok, az igazgató szerint még csak össze sem kell sározni a cipőt. Hangsúlyozta, a munkások csendben dolgoznak, és ha valamit törniük kell, azt inkább délután oldják meg, így napközben nincs zaj.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?