Szabványosított felmérés: jó ötlet, de jobban elő kellett volna készíteni

Több mint 3000 Maros megyei diák vesz részt jövő héten az országos szabványosított felmérésen. Az Oktatási Minisztérium döntése értelmében megyénként hét reprezentatív iskola diákjait tesztelik.

Az év végi egyedi tesztelés adatait a későbbiekben fogják feldolgozni az oktatási rendszer javítása érdekében. A kezdeményezők arra is kíváncsiak, milyen szinten hatott a diákok teljesítményére az utóbbi két év egészségügyi válsága. Ha sikeres lesz a kezdeményezés, az ország többi iskolájára is kiterjeszthetik, hogy pontosabb összképet kapjanak.Illusztráció: Agerpres

Gabriel Grozav, a Maros Megyei Tanfelügyelőség tanfelügyelő-helyettese szerkesztőségünknek kifejtette, az oktatási folyamat nem fog fennakadni, a kijelölt osztályok tanulói online, előre meghatározott időpontban fogják a tesztet elvégezni, az osztályzatokat ugyanakkor nem fogják bevezetni a katalógusba, azaz a diák év végi átlagát nem fogja érinteni az eredmény.

„Az online tesztek 30 percig tartanak az elemi oktatásban, 60 percig a gimnáziumban, valamint líceumi oktatásban. A teszteket óra közben fogják teljesíteni a diákok, ezért sem a diákoknak, sem a tanároknak nem lesz megterhelő tevékenység. A teszt elvégzése érdekében be kell majd lépni egy platformra (ebben majd segítenek az oktatók), amely egy szabványosított tételt fog generálni a diák számára, azt a tanuló megoldja, majd a teszt automatikusan elmentődik a befejezés után” – magyarázta a tanfelügyelő-helyettes.

Gabriel Grozav szerint a tesztelés az érettségire vagy a nyolcadik osztályos diákok képességfelmérő vizsgájára való gyakorlásként is felfogható. „Valószínűleg minden osztályban lesz javaslat arra, hogy kik végezzék el a tesztet annak érdekében, hogy egy általános, átfogó kép rajzolódjon ki majd országos szinten, az eredmények begyűjtését követően” – tette hozzá. Mint mondta, eddig is több értékelési platformot használtak a tanárok az osztályokban, az újdonság a tesztek országos kiterjesztése és egységesítése.

Szakszervezeti elnök: jobban elő kellett volna készíteni a tesztelést

Ugyanakkor az oktatási szakszervezeteknek fenntartásai vannak az ilyen típusú nemzeti tesztek végrehajtásának hatékonyságával kapcsolatban. Rezi Mária, a Spiru Haret Tanügyi Szakszervezet Maros megyei elnöke kijelentette, ezek a szabványosított tesztek megbukhatnak, ha nem változtatják meg az oktatási törvényt, és nem egyeztetnek a diákokkal.

„Május 15-én megígérték, hogy 30 napon belül befejezik a módszertant, de ez még nem történt meg” – mutatott rá a szakszervezeti elnök, aki szerint nem a kezdeményezéssel van gond, hiszen a cél az, hogy javítsanak az oktatási rendszeren és az azt szabályozó törvényen, de a tesztelést jobban elő kellett volna készíteni. „A diákokkal is konzultálnunk kell, hogy megtudják, mi vár rájuk és miért történik ez a tesztelés” – jelentette ki Rezi Mária.

A tesztelés május 30. és június 10. között zajlik román nyelvből és matematikából tartják az I-VII. osztályosok esetében, valamint román nyelvből és a profilnak megfelelő kötelező tantárgyból a IX-XI. osztályosok esetében. Maros megyében a kiválasztott iskolák a marosvásárhelyi Mihai Eminescu Pedagógiai Iskola és a Liviu Rebreanu Gimnázium, a radnóti gimnázium és technológiai líceum, a Balai Általános Iskola, a mezőrücsi Gheorghe Şincai Szakképző Iskola, valamint a Dédai Technológiai Líceum. A kezdeményezésben összesen 3014 diákot tesztelnek a hét iskolában.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?