banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Nyolcszorosan térül meg az oktatásra fordított pénz

Minél iskolázottabb valaki, annál több költségvetési bevételt termel.

Kitűnő befektetés az oktatás, derül ki a Deloitte Románia pénzügyi tanácsadó cég által készített tanulmányból. Minden egyes lej, amit az állam oktatásra költ, 8 lej költségvetési bevételt generál. Egy személy teljes oktatási ciklusa, az óvodától a mesteri diploma megszerzéséig 168 ezer lejbe kerül.

Egy felsőfokú végzettséggel rendelkező személy élete során átlagban 1,45 millió lej bevételt termel a költségvetés számára adók, illetékek és más befizetések formájában. Ez 700 százalékos hozamot jelent, ami kitűnő eredmény egy hosszú távú befektetés esetén is. Egy szakképzetlen, csak az elemi osztályokat kijárt személy ellenben munkaképes életszakaszában kb. 90 ezer lejébe kerül az államnak, amit munkanélküli segély formájában költ rá.

A Deloitte számításai szerint egy alapszinten iskolázott munkavállaló egy év alatt átlagban 10 363 lej költségvetési bevételt termel. A középfokú végzettségűek esetében ez az összeg 20 517 lej, a diplomásoknál pedig meghaladja a 40 ezret.

A román állam mindezek ellenére nem fektet túl nagy hangsúlyt az oktatásra. 2021-ben a GDP 2,5 százalékát fordítjuk a közoktatásra, ami a legkisebb arány az elmúlt 30 évben. Nem csoda, hogy az oktatás színvonala sok kívánnivalót hagy maga után, a diákok 42 százaléka funkcionális analfabéta.

(Nyitókép: AdobeStock)

Kapcsolódók

Kimaradt?