Felmérés: a tanárok közel háromnegyede úgy véli, hogy az elmúlt két évben romlott az oktatás minősége

Tanulási veszteséget észlelnek a tanárok a diákjaiknál, továbbá a tanárok közel háromnegyede véli úgy, hogy az elmúlt két évben romlott az oktatás minősége a romániai iskolákban – derül ki a World Vision Románia Alapítvány felméréséből, amelyet a veszélyeztetett helyzetű gyermekek világjárvány alatti oktatásáról és életéről készítettek.

A tanárok közel háromnegyede úgy véli, hogy az elmúlt két évben romlott az oktatás minősége a romániai iskolákban. A tanárok többsége szerint ez vagy csökkent (73 százalék), vagy a világjárvány előtti szinten maradt (19 százalék). Mindössze 8 százalék mondta azt, hogy javult az oktatás minősége 2020 óta.

Az 51 vidéki tanintézet bevonásával készített felmérésben megkérdezett tanárok fele tanulási veszteséget észlelt a diákjainak legtöbb 25 százalékánál, csaknem egyharmaduk azt mondta, hogy egy-egy osztályközösség 25–50 százaléka küzd ilyen problémákkal, a pedagógusok több mint 10 százaléka szerint a tanulók 50–75 százalékának vannak tanulási veszteségei, 6 százalék pedig valamennyi diákjánál észlelte ezt.

Illusztráció: Pixabay

A felmérésből az is kiderült, hogy százból két gyerek abbahagyta iskolai tanulmányait a 2020–2021-es tanévben.

2020-ban a tanárok 64 százaléka mondta azt, hogy tartott online órákat. Idénre ez az arány 82 százalékra nőtt. Két évvel ezelőtt a tanárok 55 százaléka küldött házi feladatot a diákoknak okostelefonon, Facebook Messengeren vagy WhatsAppon. Erre az évre 47 százalékra mérséklődött ez az arány.

A világjárvány a gyermekek mentális egészségén is nyomot hagyott. A tanárok 23 százaléka azt mondta, hogy nem észlelt semmilyen változást a tanulók viselkedésében, 64 százalékuk szerint a diákok nehezebben koncentrálnak az órán, és egyharmaduk szerint néhány gyerek agresszívabbá vált. A tanárok 32 százaléka azt tapasztalta, hogy egyes tanulók zárkózottabbak lettek.

A szülők 48 százaléka szerint az oktatás színvonala nem változott, 39 százalékuk szerint csökkent, 13 százalékuk szerint pedig nőtt.

A tanulmány szerint 2020 és 2022 között öt-tízszeresére nőtt az olyan családon belüli incidensek száma, amelyek gyakran vagy mindig fizikai erőszakkal végződnek. Az elkülönülés is éreztette a hatását, a gyermekek 31 százaléka egymagában, a televízió előtt ülve töltötte az elmúlt évet, és 48 százalékuk többet érintkezett a barátaival online, mint személyesen.

A szülők több mint egyharmada (35 százalék) mondta azt, hogy csökkent a jövedelme az elmúlt két évben, ugyanakkor a 2020-as 46 százalékról idén 48 százalékra nőtt azoknak a felnőtteknek az aránya, akiknek munkahely-problémáik vannak – derül ki a felmérésből.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?