Felmérés: a tanulók fele napi szinten lát agresszív posztokat a közösségi médiában

A World Vision Románia Alapítvány januári felmérése szerint minden negyedik gyermeket fenyegettek már meg veréssel a közösségi médiában, és minden tízedik gyermeket naponta vagy hetente legalább kétszer bántalmaznak az interneten. A gyermekek 44 százaléka hetente legalább kétszer lát olyan bejegyzést vagy kommentet, amely szomorúvá vagy dühössé teszik őt, és több mint 26 százalék naponta lát olyan tartalmat, amely negatív érzelmeket vált ki belőle.

Arra a kérdésre, hogy a gyerekek miért érzik magukat szomorúbbnak vagy dühösebbnek a közösségi média felületein, 58,7 százalékuk azt mondta, hogy azért, mert más felhasználók piszkálják vagy megsértik őket az általuk közzétett tartalmak miatt.

A válaszadók 28,8 százaléka vélte úgy, hogy negatívan hat rá, amikor más gyerekek az övéknél jobb életről árulkodó tartalmakat osztanak meg. A gyerekek 18 százaléka pedig azt válaszolta, az is elszomorítja őket, ha a vártnál kevesebb lájkot kapnak vagy kevesebben nézik meg az általuk megosztott tartalmakat. A felmérés ugyanakkor azt is megmutatta, hogy a válaszadók 45 százaléka szinte naponta lát agresszív posztokat, kommenteket vagy fotókat a közösségi médiában.

A társaiknak akarnak megfelelni

A kutatásból kiderül, hogy bár a gyermekek gyakran szembesülnek az online zaklatással, 36 százalékuk nem beszél egyetlen felnőttel vagy baráttal sem. Azok közül, akik beszélnek a problémáról, mindössze 44 százalékuk mondja ezt el a szüleinek, 27,7 százalékuk pedig csak a barátainak vagy osztálytársainak szól, továbbá 9 százalék beszélne a tanárokkal az online zaklatásról.

Fotó: Adobe Stock

A megkérdezett gyerekek és tizenévesek közel 14 százaléka mondta azt, hogy a TikTok-on különböző kihívásokat teljesítenek, annak ellenére, hogy a válaszadók több mint fele (54 százalék) nem szereti ezeket a kihívásokat, csak azért teljesítik, hogy elkerüljék a kiközösítést, esetleg befogadják egy új csoportba. A válaszadók 23 százaléka véli úgy, hogy trendinek számítanak a kihívások, és így akarják növelni a népszerűségét az interneten, valamint minél több nézőt és követőt szereznének. Ugyanennyien vállalnak kihívásokat azért, hogy értékesnek érezzék magukat, és hogy jobban megbecsüljék őket az osztálytársaik, barátaik.

A diákok több mint fele a nap nagy részét az interneten tölti

Ami a közösségi médiával eltöltött időt illeti, 18,2 százalékuk válaszolta azt, hogy a nap nagy részét ezzel töltik, még az iskolában is, mert az órák „untatják őket”, míg 38,6 százalékuk szintén ott tölti a nap jelentős részét, ám az iskolában nem telefonoznak. Ugyanakkor 40,2 százalék vallotta, hogy maximum napi két órát tölt el a közösségi médiában, míg 3 százalék azt mondta, hogy nincs fiókja semmilyen közösségi platformon.

A felmérést januárban végezték, a február 9-én ünnepelt biztonságos internet világnapja apropóján. A mintába több mint 1000, általános és középiskolás gyermek, valamint tinédzser került be, vidéki és városi környezetből egyaránt.

A World Vision Románia Alapítvány szerdán indítja útjára a #BiztonságosInternetHónapja kampányt, amelynek keretében ingyenes webinárium-sorozatot szerveznek tanároknak és szülőknek arról, hogy hogyan védjék meg a gyermekeket az internetes támadásoktól. A kampány végén a tanárok egy ingyenes internetbiztonsági csomagot is kapnak, amelyet az órákon használhatnak majd.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?