Kolozsvár: magyar gyermeket magyar bölcsődébe!

Összezen 195 bölcsődei helyet tartanak fenn a magyar tagozaton az összesen kiírt 1487 helyből Kolozsváron  – tudtuk meg Oláh Emesétől alpolgármestertől. Június 2–23. között a szülőknek lehetőségük nyílik beíratni a gyerekeiket a városi bölcsődék egyikébe. 

Oláh Emese megkeresésünkre elmondta, ebben az évben Kolozsvár 9 bölcsődéjében összesen 195 hely áll rendelkezésre a magyar tagozaton, a kincses városban pedig összesen 1487 helyet írtak ki. „Jellemző a túljelentkezés a román és magyar tagozaton is, azonban a magyar csoportokban ez nem annyira érzékelhető. Függetlenül attól, hogy hányan jutnak be az első körben, ne csüggedjenek a szülők, hiszen a várólistáról nagyon sok gyereket felvesznek utólag, tehát arra buzdítok mindenkit, hogy éljenek a lehetőséggel. Idén tavasszal azzal a helyzettel szembesültünk, hogy a várólistán már nem voltak magyar gyerekek, akiket behívhattunk volna a szabad helyekre” – tette hozzá a kolozsvári alpolgármester.

A beiratkozás idén is kétféleképpen történik, online vagy személyesen. Amennyiben online íratnák be gyerekeiket a szülők, június 2-ától 23-áig megtehetik ezt erre a linkre kattintva. Akinek a hagyományos beiratkozási forma felel meg, ő 8–11, illetve 12–14 óra között megteheti a bölcsődék székhelyein: a Kiscserkész (Micul Cercetaş) bölcsődében a Mócok útja (Calea Moților) 58. szám alatt, a Patroklosz (Patrocle) bölcsődében a Herkulesfürdő (Herculane) utca 13/A. szám alatt, vagy a Hamupipőke (Cenușăreasa) II bölcsődében a Kalotaszegi (Grigore Alexandrescu) utca 47/A. szám alatt.

A dossziék számítógépes feldolgozását követően az eredményeket június 27-én teszik közzé, ezek megtekinthetők majd ezen a honlapon vagy a bölcsődék székhelyén kifüggesztve.

Illusztráció forrása: Kolozs megyei RMDSZ

Az óvások benyújtása online történhet a centrulbugetarcrese@primariaclujnapoca.ro e-mail címen vagy személyesen a Mócok útja 58. szám alatti székházban június 28–29-én 8–11 és 12–14 óra között – derül ki Oláh Emese alpolgármesteri kabinetjének közleményéből.

A bölcsődei helyek elfoglalását a fent említett e-mail címen vagy személyesen jelezhetik az igénylők a Mócok útja 58. szám alatt az eredmények kihirdetését követő 5 napon belül, 10–14 óra között. A hely elfoglalásának elmulasztása esetén a következő igénylő automatikusan előbbre ugrik.

Oláh Emese a Maszolnak kiemelte:, „prioritást élveznek és nagyobb pontszámot kapnak azok a jelentkezők, akik esetében mindkét szülő kolozsvári lakcímmel rendelkezik, vagy több gyermek van a családban: több kiskorú és kisiskolás gyermek. A szociális esetek egyértelműen prioritást élveznek, emellett figyelembe veszik azt is, hogy a gyermeknevelési szabadságon lévő szülőnek mikor kell visszamennie dolgozni.”

„Arra buzdítom a kolozsvári magyar családokat, hogy éljenek a beiratkozások lehetőségével és türelmesen várják meg a végső listákat, eredményeket. Évről évre sokan felkeresnek amiatt, hogy nem kerülnek fel a listákra első körben, viszont amennyiben megvárják a fellebbezések időszakát, van arra esély, hogy magyar helyet kapjanak a város valamelyik bölcsődéjében. A bölcsődék számának bővítése gyakran szerepel az önkormányzat napirendjén, igyekszünk minél több helyet biztosítani a gyerekek számára” – fűzte hozzá Oláh Emese.

A végleges eredményeket július 11-én, a creseclujnapoca.ro honlapon teszik közzé. A gyerekek – előzetes telefonos egyeztetés alapján – szeptember 1-jétől kezdhetnek bölcsődébe járni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?