Új bölcsőde épül a kolozsvári Vasutaspark utcában

Új óvoda és bölcsőde számára korszerűsítenek ingatlant Kolozsváron, a Vasutaspark utca 1A. szám alatt, határozott szerdai tanácsülésén a polgármesteri hivatal. Az ingatlan felújítására az önkormányzat közel 10 millió lejt költ saját forrásokból, közölték.

A határozat értelmében emelettel és manzárddal rendelkező, közel 1400 négyzetméteres ingatlan létesül majd a meglévő épület kibővítését és korszerűsítését követően. Az ingatlanhoz egy 900 négyzetméteres zöldövezet is tartozik, amely szintén megújul a következő évben.

Négy bölcsődei csoport kap helyet az épületben

Az ingatlan 1955-ben épült és munkásszállóként működött, földszintjén óvoda kapott helyet, ám a felsőbb szinteket rossz állapotuk miatt jelenleg nem használják. Az épületben most három óvodai csoport működik hatvan gyerekkel, ám a felújítást követően emellé még négy bölcsődei csoport fog beköltözni, összesen 52 gyerekkel.

Oláh Emese alpolgármester szerint Kolozsvár önkormányzata „jelentős erőfeszítéseket” tesz annak érdekében, hogy minél több óvodát és bölcsődét létesítsen, hogy a város minden negyedében lakó kisgyerekes családokat kiszolgálja. „Noha jelentősen bővült a bölcsődei hálózat az utóbbi évtizedben, és magyar csoportok is indultak, még mindig helyhiánnyal küszködünk. Azonban a bölcsőde- és óvodaépítési munka nem áll meg, a következő években egyre több létesítményt adunk majd át” – hangsúlyozta.

A bölcsődei személyzet számát is megnövelik

Az önkormányzat közleménye szerint az utóbbi időszakban Kolozsváron három új bölcsőde készült el, ahova új személyzetet is kell alkalmazni, ehhez pedig összesen 81 állást hagynak jóvá.

Ennek értelmében a Kalotaszegi/Gr. Alexandrescu utca 47A. szám alatti Hamupipőke bölcsődében 6 csoport fog működni, összesen 90 gyerekkel és 33 alkalmazottal, míg a Teodor Capidan utca 17. szám alatti Martinel bölcsődében a 60 gyerekre 17 állást hozott létre az önkormányzat. A Mézged/Meziad utca 4. szám alatti Mackó bölcsődében 31 alkalmazott fogja felügyelni az oda járó 90 gyereket – írják a közleményben.Fotó: Emil Boc Facebook-oldala

Emil Boc: összesen 576 új bölcsődei hely lesz Kolozsváron

Emil Boc, Kolozsvár polgármestere Facebook-oldalán szolgált „jó hírrel” a város lakóinak. Mint írja, ősztől kezdődően 576 új bölcsődei hellyel lesz több Kolozsváron, ezeket azok között osztják el, akik a júniusi jelentkezés óta várólistán vannak.  

A polgármester arról is beszámolt, hogy a városi tanács szerdai ülését követően olyan határozat született, amely értelmében lecsökkentik a gyermekek között kötelezően betartandó fizikai távolságot. Ezt minisztériumi határozat írja elő, és ezzel a változtatással a kolozsvári bölcsődékben szeptember 1-től kezdődően az összlétszám 1397-re emelkedhet. Emil Boc szerint emellett év végéig még terveznek létrehozni helyeket: a Mézged/Meziad utca 4. szám alatti bölcsődében például 90 új hely lesz, ezzel együtt év végéig összesen 1487 bölcsődei hely lesz a városban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?