Diákutaztatás Kolozsváron: járatsűrítéssel orvosolják a közlekedési problémákat

A tanév kezdetével Kolozsváron is megszaporodtak az autók és jelentősen megnőtt a forgalom, a tanintézetek közelében rendszeresen forgalmi dugók alakulnak ki. Ezt az állandó problémát próbálta meg orvosolni a Kolozsvári Közszállítási Vállalat (CTP) és a polgármesteri hivatal, így az idei tanévtől körülbelül 30 százalékkal növelték a városi buszok arányát. Emellett az iskolabuszok is újraindultak, amelyek a diákokat szállítják a tanintézményekhez.

Idén a CTP és a polgármesteri hivatal mintegy 30 százalékkal megnövelte a városi buszok arányát, ezzel is segítve a közlekedést. Oláh Emese megkeresésünkre elmondta: folyamatosan újítják a közszállítási eszköztárat, új járatokat vezetnek be, amelyeken a buszok is gyakrabban járnak, és a céljuk az, hogy össze tudják kötni a különböző negyedeket Kolozsvár területén.

Fotó: polgámesteri hivatal

A Kolozsvári Közszállítási Vállalat a polgármesteri hivatallal együttműködve az iskolakezdéskor ismét elindította a diákjáratokat is, összesen 12 útvonalon szállítják az iskolásokat a Kolozsmonostor, Hajnal, Bükki-erdő, Györgyfalvi, Mărăști, Dónát, Békás és Irisz negyedekből. A buszoknak a kolozsvári középiskolák lesznek a célállomásaik, és a Báthory István Elméleti Líceumhoz, a Kolozsvári Református Kollégiumhoz valamint az Apáczai Csere János Elméleti Líceumhoz is szállítják a tanulókat. A buszjáratok részletes menetrendje ITT érhető el.

A buszok 7 óra után indulnak a negyedekből a központ felé

A diákjártokat „TANULÓK SZÁLLÍTÁSA” / „TRANSPORT ELEVI” felirattal ellátott, speciálisan erre a célra átalakított járművekkel biztosítják, amelyek reggel 7 óra körül indulnak a negyedekből a városközpont felé, és 14 órakor térnek vissza ugyanazon az útvonalon.

Oláh Emese alpolgármester megkeresésünkre elmondta: villamosok, trolibuszok és buszok esetében a legforgalmasabb útvonalakon létrehozták a kifejezetten a diákoknak szánt buszokat, amelyeket a nagyobb tanulóknak szánnak, akik egyedül is tudnak közlekedni, és nincsen szükségük arra, hogy helyi rendőr vagy tanár segítségével egészen az iskoláig kísérjék őket.

„Tehát a két rendszer között, az E jelzéssel ellátott iskolabuszok és a „TANULÓK SZÁLLÍTÁSA” / „TRANSPORT ELEVI” felirattal ellátott buszok között az a különbség, hogy míg az iskolabusz program az iskola bejáratához szállítja a diákokat, és kisdiákokat, addig a „TANULÓK SZÁLLÍTÁSA” feliratú buszok a nagyobb gyerekeknek lettek létrehozva, és ugyanazokkal a megállókkal rendelkeznek, mint a megszokott vonalakon közlekedő buszok” – magyarázta az alpolgármester. Hozzátette: ezeken a buszokon a diákoknak van elsőbbségük, és az elmúlt időszakban a járványhelyzetre való tekintettel nem igazán volt rájuk szükség.

Megtudtuk azt is, nem minden járaton tudják biztosítani a visszautat. A 9-es, 30-as, 31-es, 43B és 46-os buszokon van lehetőség a visszaútra 14 órakor, a trolibuszok esetében minden járaton, míg a villamosok esetében csak a 102-es vonalon utazhatnak visszafelé a diákok. Ezek a járatok az iskolai év közben működnek, és az ezen a weblapon lehet elérni a menetrendet.

Kapcsolódók

Kimaradt?