A járvány megfékezésére és a zöldebb közlekedésre költik a legtöbb pénzt idén Kolozsváron

Tisztább levegőre, hatékonyabb hulladékgazdálkodásra és nagyobb zöldterületekre számíthatnak idén a kolozsváriak a közvitán lévő költségvetés-tervezet szerint. A 2021-es fejlesztési prioritásokról Oláh Emese alpolgármestert kérdeztük.

A közvitán lévő költségvetés-tervezet szerint Kolozsvár önkormányzata idén közel 2,1 milliárd lejből gazdálkodhat. Ez az összeg szinte a negyedével több a tavalyinál, ami Oláh Emese alpolgármester szerint annak köszönhető, hogy a város jelentős összegeket tudott lehívni uniós alapokból.

Az elöljáró tájékoztatása szerint a legfontosabb idei befektetések a továbbiakban is a járvány megfékezését célozzák. Az oktatásra és a szociális-társadalmi inklúzióra fog nagyobb összeget biztosítani az önkormányzat, illetve fontosnak tartják a Kolozsvár önkormányzatának a hatáskörébe tartozó egyetlen kórház fejlesztését is.

Idén mintegy 2,1 milliárd lejből (433 millió euróból), a tavalyinál 23 százalékkal nagyobb keretösszegből gazdálkodhat Kolozsvár. A költségvetés-tervezet szerint 2021-ben egymilliárd lej jut beruházásokra, aminek 46,5 százalékát a tömegközlekedés fejlesztésére és utcajavításra, 22,9 százalékát közösségi terek fejlesztésére, ingatlanokra és szolgáltatásokra, 12,6 százalékát kultúrára, szabadidős és vallásos tevékenységek támogatására, 8,7 százalékát pedig az oktatásra költik. A fennmaradó 9,3 százalékot az egészségügyre, a szociális védelemre és a civil szervezetek támogatására fordítják.

Kérdésünkre az alpolgármester elmondta: a metróépítésre is különítettek el pénzt, de nagyon nehéz megsaccolni, milyen fázisig jutnak el a munkálatok, mivel a múlt évben sótömböket találtak az altalajban. „A szakértők még mindig keresik az optimális műszaki megoldást a projekt módosítására úgy, hogy az ne befolyásolja negatívan a kivitelezési határidőket” – magyarázta.

Tisztább levegő, kevesebb szemét és nagyobb zöldterületek

Az alpolgármestertől megtudtuk: Kolozsvár önkormányzata nemrég csatlakozott a Zöld Város Egyezményhez (Green City Accord), amelyet az Európai Bizottság kezdeményezett az életminőség növelése érdekében a városi környezetben. Az egyezmény konkrét vállalásokat tartalmaz, amelyek a tisztább levegőre, jobb hulladékgazdálkodásra, nagyobb zöldterületek kialakítására és sportbázisok építésére vonatkoznak, ezeket 2030-ig kell megvalósítani.Újabb biciklisávokat is kialakítanak a városban | Fotó: a városháza Facebook-oldala

Ennek megfelelően alakították a költségvetés-tervezetet is, így mintegy 160 hektár zöldterületet szeretnének létesíteni a közeljövőben. „Idén még nem fejezzük be a parkosítást és az sportbázisok kialakítását. Ami viszont biztos, hogy ebben az évben megépül, a La Terenul sportbázis, emellett reményeink szerint idén már a Vasutas-park felújításával is számolhatunk, illetve megkezdődik a Szamos-part felújítása is” – részletezte az alpolgármester.

Hozzátette, több mint valószínű, hogy idén valósul meg a Hunyadi tér, a Hétvezér tér és a Caragiale-park felújítása is, ugyanakkor nagyobb zöldövezetek létesítését is tervezi az önkormányzat. Reményeik szerint a Keleti park, vagyis a tóközi hatalmas zöldövezet tervezése is idén fog megvalósulni, elkezdődik a Kolozsváriak Erdejeként emlegetett fás zöldövezet létrehozása, és a Hajnal negyedi park, illetve a Békás negyedbe tervezett erdőpark kialakítása is.

Továbbra is fontos a szociális programok finanszírozása

A költségvetés-tervezet értelmében a szociális programokat a továbbiakban is sikerül finanszírozni, nagyobb összeget különítettek el a rászorulók lakbértámogatására, illetve remélik, hogy idén újra vásárolhatnak a szabadpiacról ingatlanokat a város szociális lakások számára. „A prioritás a társadalmi inklúzió, tehát az élelmiszersegély -programot is folytatjuk ebben az évben is. Fontos, hogy odafigyeljünk a hátrányos helyzetűek támogatására is, itt nem csak a garantált minimális jövedelemre vagy egyéb pótlékokra gondolok, hanem arra is, hogy megfelelő körülmények között, időben kapják meg az oltást” – nyilatkozta Oláh Emese.

Idén újra szeretnék indítani az iskola utáni iskola programot is, és az alpolgármester jó hírnek nevezte, hogy ebben az évben a szociális szolgáltatásokat nyújtó civil szervezetek a tavalyinál nagyobb támogatást kapnak. A rájuk szánt összeg megduplázódott, így remélik, hogy ezáltal „színvonalas szociális szolgáltatásokat tudnak biztosítani”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A gyermekfelügyelettel nehezen boldoguló, alacsonyabb jövedelmű családok idén is számíthatnak daduspótlékra, de Oláh Emese szerint a kormánynak módosítania kell a szociális szolgáltatások jegyzékét, mivel nagyon fontos lenne, hogy magánszemélyek gyermekfelügyeleti tevékenysége is engedélyeztethetővé váljon, akárcsak a hivatásos dadusoké. A jelenlegi törvény értelmében főleg a cégek kapják meg ezt az engedélyt, ezért kellene módosítani az országos rendelkezést, hiszen a daduspótlék kifizetése az engedélyhez kötött.

Az önkormányzat továbbá egy menhely kialakítását is tervezi a családon belüli erőszak áldozatai számára. A  urbanisztikai dokumentációk előkészítésére sikerült elkülöníteniük egy összeget, így a következő években az építkezési munkálatok is elkezdődhetnek. Ezzel párhuzamosan a családon belüli erőszak áldozatainak létrehozott tanácsadói központ továbbra is működik.

Nagyobb hangsúlyt kapnak az alternatív közlekedési eszközök

Az alpolgármester emlékeztetett: az RMDSZ önkormányzati választási programjának egyik fő eleme az élhető város volt. A „Kisváros a nagyvárosban” koncepció szerint olyan környezetet alakítanának ki, ahol a lakónegyedekben, amelyben a közintézmények, sportövezet, iskola, óvoda, orvosi rendelő, játszótér, a fiataloknak és nyugdíjasoknak fenntartott találkozási hely bejárható távolságon belül van.

Oláh Emese szerint a cél részben már meg is valósulhat, mert Emil Boc polgármester bejelentette, hogy idén elindítják a városnegyedek évét. Első lépéseként nagyobb hangsúlyt fektetnek a negyedekben lévő utak és sugárutak feljavítására, a járdák kijavítására, illetve zöldövezetek kiépítésére.

A költségvetés-tervezet április 6-ig közvitán van. Addig bárki megteheti írásbeli észrevételeit, amelyeket az önkormányzat figyelembe vesz a költségvetés végleges verziójának kialakításakor. A tervezetet ezután terjesztik a városi tanács elé.

„Ezeknek a terveknek az egyik közös eleme, hogy egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk az alternatív közlekedési eszközök, illetve a gyalogosközlekedés népszerűsítésére, hogy kisebb mértékű legyen a személygépkocsik használata. Az önkormányzatnak parkolóhelyeket kell biztosítania, de szeretnénk az út menti parkolás gyakorlatát megszüntetni Kolozsváron” – emelte ki Oláh Emese.

Az alpolgármester kérdésünkre elmondta, a magyar nyelvű oktatást biztosító tanintézmények is kapnak támogatást az idei költségvetésből. A Báthory István Elméleti Líceum épületét felújítják, az Octavian Goga Iskolában sátortetős sportpályát alakítanak ki, és magyar tagozattal szintén rendelkező Onisifor Ghibu Elméleti Líceumban folytatják a felújítási munkálatokat. Ezzel párhuzamosan helyszínt biztosítanának több, magyar csoportot is működtető óvoda számára is.

Kapcsolódók

Kimaradt?