banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Bihar megye büdzsétervezete: útépítésre és reptérfejlesztésre költenének a legtöbbet

Április 9-én szavazhat Bihar megye önkormányzati képviselőtestülete a megye idei költségvetéséről.

Bihar megye idén a tervek szerint 594,4 millió lejből gazdálkodhat, mondta kedden Călin Gal alelnök a megye költségvetés-tervezetének bemutatásakor. Az elöljáró szerint ez az első olyan év, amikor a működési és a befektetési költségek közel egyensúlyban vannak, előbbi 298,6 millió lej utóbbi pedig 295,8 millió lej.

A tervezet április 9-én kerül majd a megyei tanács elé, akkor azonban még nem döntenek a településeknek az adóvisszaosztásokból járó összegekről – mondta Călin Gal – arról később, az egyes települések szükségleteinek függvényében határoznak. A megyei alelnök egyébként többször is hangsúlyozta, hogy a tavalyi leépítésekre szükség volt a befektetések érdekében, például a bérköltségből így 33 millió lejt takarítottak meg, amelyet befektetésekre fordítanak.

Ami a befektetéseket illeti, 216,3 millió lej szerepel a szállítás és kommunikáció címszó alatt, az alelnök több útfelújítás folytatásáról, illetve a nagyváradi repülőtér egyes projektjeinek befejezéséről is említést tett.

A kultúra, vallás, kikapcsolódás tétel alatt 17,1 millió lej szerepel, ez azért érdekes, mert Călin Gal kijelentette: az egyházak idén az elmúlt évi kétmillió lej helyett 400 ezer lejnyi támogatást kapnak a megyei önkormányzattól. Az egyesületek és alapítványok ifjúság és egészség kategóriában 50-50 ezer lejre pályázhatnak, további százezer lej jut majd az ezen a két kategórián kívüli projektekre.

Oktatásügyre 15,7 millió lejt (ide sorolódik például a nagyváradi speciális oktatási kampusz építése), környezetvédelemre 7,9 millió lejt szánnak, szociális területen 8,3 millió lej, egészségügyi területen pedig 5,3 millió lej szerepel a befektetések címszó alatt.

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?