Zöldebb és virágosabb Nagyváradot szeretnének, az önkormányzathoz fordultak

Több fát és virágot szeretne Nagyváradon Pető Dalma önkormányzati képviselő, aki hivatalosan iktatott beadványban kéri az önkormányzattól a kertészeti osztály létrehozását és egy főkertész alkalmazását.

Hivatalosan iktatott beadványban kéri a nagyváradi önkormányzat műszaki igazgatóságától Pető Dalma RMDSZ-es tanácstag, hogy a helyhatóság által szervezett faültetési programban vegyék figyelembe a lakosok igényeit is. A képviselő ugyanis februárban végzett felmérést arról, hogy nagyváradiak szerint hol kellene facsemetéket ültetni a fák hiánya miatt, illetve korábbi vágások pótlása érdekében.

A legnagyobb közösségimédia-oldalon közzétett felhívásra huszonegy konkrét javaslat érkezett a váradiaktól, tudatta szerdai nagyváradi sajtótájékoztatóján Pető Dalma. A tanácsos szerint a lakosok hozzáállása pozitív volt, és hamar kiderült, a város minden szegletében igény volna a faültetésre. Mint elhangzott, az utóbbi években számos helyszínen vágtak ki fákat szerte a bihari megyeszékhelyen, ahol észrevehetően csökkent a lombkoronás zöldövezetek területe. „Mostanában mintha mindenhol sokkal kopárabb lenne”, mondta az önkormányzati képviselő.

Bár a nagyváradi önkormányzat évente szervez faültetési akciókat, és igyekszik a város különböző részeinek parkosításával zöldebb település látszatát kelteni, a több évtizedes, évszázados fák lombkoronái által megtermelt oxigén mennyiségét még hosszú ideig nem tudják pótolni a frissen ültetett facsemeték, ráadásul ezek gondozása, rendszeres öntözése és a kiszáradt példányok pótlása is több kérdést felvet, hangzott el a sajtótájékoztatón.Székely-Farkas Tímea és Pető Dalma a nagyváradi sajtótájékoztatón | A szerző felvétele

Nagyváradon korábban még a városháza ablakából is csüngtek a muskátlik, napjainkban pedig szinte nagyítóval kell keresni a városban a virágokkal beültetett területeket. Ezen is változtatni szeretne Pető Dalma, aki egy másik beadványban azt kéri a városházától, hogy más városok mintájára a bihari megyeszékhelyen is ültessenek a közterekre virágokat és legyen állandó szolgálat az ágyások gondozására.

A tanácstag elmondta, immár négy éve – a tavalyi esztendőt kivéve – írásban kéri ugyanezt, a legutóbbi két beadványára azonban még válasz sem érkezett. 2018-ban ugyanakkor azt írta válaszában a városháza műszaki igazgatósága, hogy „a jövőben szem előtt tartják a lehetőséget” és „megkeresik azokat a helyszíneket”, ahol a virágültetés lehetséges. A tanácsos ironikusan megjegyezte: elég szomorú, ha azóta keresik az üres virágágyásokat és még mindig nem találták meg.

Március elején a nagyváradi polgármesternek címezve iktatott újabb beadványában kéri Pető Dalma a kertészeti osztály létrehozását és egy főkertész alkalmazását az önkormányzat keretében. Szerinte ez lehetne az egyetlen megoldás arra, hogy Nagyvárad zöldövezeteit szakember felügyelje. Ezt a kérést előzte meg korábban a nagyváradi székhelyű Eco Mountain Transylvania Egyesület kérvénye is, amelynek alapja ugyancsak a kertészeti hivatal létrehozása és a főkertész alkalmazása volt, mondta Székely-Farkas Tímea, az egyesület társalapítója és projektmenedzsere.

Szerinte a kertészeti igazgatóság és az önkormányzat környezetvédelmi osztálya egymást kiegészítve tudna működni és elláthatnák a városi zöldövezetek szakszerű karbantartásának a feladatát, jelenleg ugyanis nincs senki, aki ezt a feladatot elvégezné.

Elhangzott továbbá, hogy korábban Nagyváradnak saját faiskolája is volt, és a lakótársulások innen igényelhettek csemetéket a zöldövezetek pótlására vagy bővítésére. Az utóbbi tíz évben azonban ez a faiskola is megszűnt, a helyén lakópark épült a Szálka-domb közelében.

Székely-Farkas Tímea szerint ildomos lenne újratelepíteni a faiskolát egy másik helyszínen és ebből fedezni a fellépő facsemete-igényeket. Ugyanakkor a hivatalnak volna a feladata, vagyis a kertészeti és a környezetvédelmi osztálynak, hogy különböző figyelemfelkeltő akciókkal és tájékoztató kampányokkal a környezettudatosabb életmódra felhívják a nagyváradiak figyelmét.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?