Számot adtak munkájukról a kolozsvári magyar tanácsosok

A Kolozsvári Magyar Napok keretében az Ifjúsági udvarban szervezték meg szerdán délután azt a találkozót, amelyen az RMDSZ kolozsvári tanácsosainak egy része, valamint a magyar alpolgármester adott számot önkormányzati munkájáról. A Beszóló kötetlen beszélgetéssé alakult, a képviselőknek nem kellett megizzadniuk, ugyanis megúszták kínos kérdéseket.

Oláh Emese, Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármestere röviden összefoglalta az elmúlt fél év történéseit, főleg az önkormányzat által elindított projektekre koncentrálva. Ugyanakkor kiemelte, jelentős előrelépés volt a kolozsvári RMDSZ-szervezet számára, hogy elindította az utcafelelősi rendszert, melynek köszönhetően sokkal szorosabb kapcsolat alakulhatott helyi magyar közösséggel.

Hangsúlyozta, a népszámláláson a kolozsvári magyarságnak is tanúságot kellett tennie. A részleges eredményeket már bemutatták, de a végleges eredmények lesznek a mérvadók, ugyanis számos kulturális és egyházi támogatás is ettől függnek majd. Oláh Emese felelevenítette, az összeíró pontokon igyekeztek segíteni az anyanyelvű tájékoztatást, de az RMDSZ keretében is előmozdították a cenzust akár úgy, hogy akik betértek hozzájuk, azoknak segítettek az online kérdőív kitöltésében, vagy úgy, hogy otthonaikban keresték fel a magyarokat az összeírás érdekében.

Az önkormányzati munka részletezésén túlmenően Oláh Emese kiemelte a kolozsvári bölcsődék helyzetét, ugyanis a törvényi keret megváltozása miatt kérdésessé vált a bölcsődei alkalmazottak száma és fizetése. „Viták egy egyeztetések sorozata után” egy olyan keretmegoldást igyekeztek kialakítani, amelyek megfelelnek a törvényeknek és a bölcsődék alkalmazottjainak is előnyös, fogalmazott az RMDSZ-es alpolgármester.

Rácz Béla Gergely tanácsos kiemelte: szeretnék azt, ha a kapcsolat közöttük és a kolozsvári lakosok között intenzívebb lenne, vagyis hogy a kolozsvári polgárok keressék meg őket a fogadóóráikon, illetve az utcafelelősi rendszeren keresztül és mondják el álláspontjukat, problémáikat.

A kolozsvári tanács RMDSZ-frakciójának vezetője azt hangsúlyozta, hogy a Kolozsváron végbemenő fejlesztések nagy része az RMDSZ nélkül is megvalósult volna, de szerinte nagyon fontos, hogy az emberek tudják, mi az, ami az RMDSZ-en múlott, milyen módosításokkal vagy indítványokkal élt a helyi magyar képviselet. Ilyennek említette például a tavalyi adóemelést, amely a kezdeményezésükre kisebb mértékű lett, mint amiképpen elő lett terjesztve.

A szimbólumhasználat kérdésében Rácz Béla elmondta, a helyi RMDSZ öt olyan, a magyarokat sértő táblát vagy közfeliratot azonosított, amely sértő a magyarságra nézve, ezért kezdeményezték ezeknek a cseréjét. Az első esetben már sikerült is orvosolni a problémát: Baba Novac szobrán már kicserélték a sértő feliratot. „Azon dolgozunk, hogy a mandátum végére a következő négy esetben is megoldás szülessen, bár ezekhez sokszor sokféle egyeztetés, egyezkedés és megegyezés szükséges” – mondta a tanácsos. Említette még a Dávid Ferenc-szobor előtt lévő buszmegálló áthelyezését is, valamint a Farkas utca és az Egyetem utca felújítása során az egykori Mária-szobor is visszakerül az eredeti helyére, a piarista templom elé. Hozzátette, az is az RMDSZ munkája, vagy a BBTE – többségében magyar – rektorainak a névsora hiánytalanul kikerül a Farkas utca elejére.

A bölcsődei helyek elégtelen számát tekintve Rácz Béla Gergely kijelentette: „amennyiben arányaiban tekintjük helyzetet, sokkal több román gyermeknek nem jut hely, mint magyarnak, ezért e tekintetben is viszonylag jól állunk”. Kérdésünkre a tanácsos egyébként elmondta, a helyek kiosztását követően az összes igénylő közül mintegy húsz magyar gyermeknek nem jutott bölcsődei hely. Ez azonban idő közben jó irányba változhat, ugyanis amint üresedés történik, a listán a következő várakozó kerül sorra.

Rácz Levente Zsolt tanácsos azt nehezményezte, hogy miközben az idén mintegy tízmillió lejt osztott szét sporteseményekre a helyi önkormányzat, szinte egy magyar egyesület sem pályázott.

A jelenlévők kérdései a zöldövezetek rendbetételére, a Szamos-part lebetonozására, a problémás szelektív hulladékgyűjtésre, az illegális vagy a szabályokat áthágó építkezésekre vonatkozott, ezekre a képviselőktől rendre a hivatali álláspontot tükrőző válaszok érkeztek, bár azt elismerték, hogy vannak ügyek, amelyekben hatékonyabban kell fellépniük. Az RMDSZ-frakció munkáját azonban az is befolyásolja, hogy túl kevesen vannak a helyi tanácsban, sok esetben nincs meg az érdekérvényesítő erő, ezért megállapodásokra, alkudozásra kényszerülnek - hangzott a magyarázat. 

A beszámolóról tanácsosok közül egyedül Fugel Edina hiányzott, aki pihenőszabadságát tölti.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?