Kolozsvár: kisebb botrány övezi a bejelentést, miszerint már magyarul is elérhető a közszállítási vállalat applikációja

Idegen tollakkal ékeskedik a kolozsvári RMDSZ a Musai-Muszáj aktivista csoport szerint, míg Rácz Béla-Gergely szerint erről szó nincs.

Mint arról csütörtökön beszámoltunk, a kolozsvári RMDSZ közleménye szerint ettől a héttől kezdőden már magyarul is elérhető a Kolozsvári Közszállítási Vállalat (CTP) Tranzy nevezetű applikációja. Rácz Béla-Gergely helyi tanácsos azt állította, hogy a fordítás kezdeményezésére született meg, míg a Musai-Muszáj aktivista csoport képviselői Facebook-oldalukon azt írták: az RMDSZ kisajátította a munkájukat, mert a fordítást valójában ők végezték el.

„Az RMDSZ újfent idegen tollakkal ékeskedik. (...) Épp azzal büszkélkednek, hogy a közszállítási vállalat alkalmazása, a Tranzy, hathatós munkájuk eredményeképpen immár magyarul is elérhető. Csakhogy igazából a Muszáj-Musai munkáját sajátítják ki. Ismét. Merthogy a fordítás igazából a Muszáj-Musai munkája volt – amint ezt az alkalmazáson belül egyébként írja is, ékes anyanyelvünkön” – nehezményezték az aktivisták.

Rácz Béla-Gergely a Maszol megkeresésére elmondta: nem tudták, hogy a fordítás a Musai-Muszáj munkája. Felidézte, két hónappal ezelőtt jelezte a polgármesteri hivatal felé az alkalmazás hiányosságait, kérve, hogy magyar nyelven is tegyék azt elérhetővé. Ezt követően a polgármester jelezte, hogy beszélt a közszállítási vállalattal a fordításról, és megígérte, hogy meglesz.

„A közszállítási vállalat a héten jelezte nekünk, hogy megvan a magyar változat is” – fogalmazott a helyi tanácsos, aki úgy látja, innentől kezdve már nem az ő dolguk volt, hogy ki fordította, csak ma értesültek arról, hogy a munkát a Musai-Muszáj csoport végezte el. „Nyilván köszönetünket fejezzük ki nekik ezért” – mondta Rácz Béla-Gergely.

„Bennem semmilyen harag nincs a Musai-Muszáj-osokkal szemben” – tette hozzá a politikus, és az már az időközben a közösségi médiára írt hozzászólásából derül ki, hogy a további félreértések elkerülése végett találkozót javasol az aktivista csoporttal, „elvégre ugyanazt az ügyet szolgáljuk”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?