Felszólította a belügyminisztérium a prefektusokat a nyelvi jogok betartatására

FRISSÍTVE- Felszólította a belügyminisztérium az erdélyi prefektusokat, gondoskodjanak a nyelvi jogok betartásáról a megyéjükben lévő helyi önkormányzatokban és az önkormányzatoknak, illetve a kormánynak alárendelt közhivatalokban. 

A február 15-i keltezésű belügyminisztériumi körlevélről csütörtökön számolt be gyergyószentmiklósi sajtótájékoztatóján és a blogján Árus Zsolt, a Székely Figyelő Alapítvány elnöke. Az emberjogi aktivista közlése szerint a felszólítás hátterében voltaképp az áll, hogy az alapítvány korábban petícióval fordult az államfőhöz ebben az ügyben.

Petíciójukban többek között arra kérték Klaus Iohannist: forduljon írásban minden olyan megye prefektusához, ahol legalább egy ilyen település van, amelyen valamely kisebbség számaránya meghaladja a 20 százalékot. Szólítsa fel a kormányhivatalok vezetőit, ellenőrizzék rendszeresen a megye közintézményeiben (beleértve a kormánynak alárendelt hivatalokat), hogy tiszteletben tartják-e a nyelvi jogokat, s ha valahol rendellenességet tapasztalnak, büntessék meg az adott intézmény vezetőjét.

Árus Zsolték prefektusokra vonatkozó kérését Klaus Iohannis továbbította a Belügyminisztériumnak, amely utóbb arról tájékoztatta az alapítványt: felszólították a prefektusokat, hogy gondoskodjanak a nyelvi jogok betartásáról.

"Gyanakvó természetűek lévén (…) információ-kéréssel fordultunk az erdélyi megyék, illetve Bákó prefektusához, amiben rákérdeztünk, hogy kaptak-e ilyen felszólítást, ha igen milyen formában, illetve mit tettek annak nyomán. S ugyan nem egyik napról a másikra, s még bár nem is mindig a törvényes tíz napon belül, de megérkeztek az alábbi válaszok (kivételt képez Krassó-Szörény megye, ahonnan ismételt kérés után sem kaptunk semmit)” – írta blogján Árus Zsolt, belinkelve a kormányhivataloktól kapott válaszokat.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az utóbbi dokumentumokból kiderül: a prefektusok megerősítették, hogy megkapták a belügyminisztériumi felszólítást, és többségük azóta lépett is valamit ebben az ügyben. Van olyan kormánymegbízott, aki figyelmeztette a polgármesteri hivatalokat a közigazgatási törvényben rögzített nyelvi jogok betartására. A jogszabály 94-es paragrafusa szerint azokon a településeken, ahol egy kisebbség számaránya meghaladja a 20 százalékét, az illető kisebbség tagjai használhatják az anyanyelvüket helyi önkormányzatokkal és az önkormányzatoknak, illetve a kormánynak alárendelt közhivatalokkal való kommunikációban.

FRISSÍTÉS1 - Kolozs megye prefektusa, Tasnádi István Szilárd a Maszolnak elmondta: már utasította a prefektus ellenőrző testületét, vizsgálják ki, hogy betartják-e a közigazgatási törvény által érintett intézmények a nyelvi jogokat a megye területén. A kormánymegbízott tájékoztatása szerint a testület még nem készítette el a jelentését az ellenőrzések eredményéről. „Ha a jelentés szabálytalanságokat tár fel, akkor figyelmeztetni fogom az intézményvezetőket, hogy tartsák be a törvényt. Ha pedig szükség lesz rá, akkor szankciót is fogok alkalmazni" – mondta a prefektus.

„Innen kezdve immár a mi felelősségünk is, hogy mi történik tovább. Mert lehet továbbra is románul fordulni különböző intézményekhez (még Székelyföldön is), abból a megfontolásból, hogy úgy gyorsabban lehet haladni, vagy attól félve, hogy ha azt magyarul tesszük, akkor ellenszenvet váltunk ki magunk és/vagy az ügyünk iránt. De azt is megteheti mindenki, hogy kinyomtatja és magánál hordja a minisztériumi felszólítást és a megyéje prefektusának a válaszát a levelünkre (ezért is tesszük itt közzé az egészet), s bátran használja anyanyelvét, ha pedig valahol ellenállásba ütközik, akkor felmutatja ezeket. Sőt azt is megteheti bárki, hogy ha valahol rendellenességet észlel, akkor felhívja rá a megyéje prefektusának a figyelmét” – írja blogján Árus Zsolt.

FRISSÍTÉS2 -Tóth Csaba Arad megyei prefektus a Maszol érdeklődésére kijelentette: amióta ő tölti be a kormánymegbízotti tisztséget – közel két hónapja –, az intézményhez nem érkezett panasz a nyelvhasználati jogok sérüléséről, az anyanyelvhasználat korlátozásáról. A belügyminisztériumi körlevél egyébként „nyitott kapukat döngetett” az Arad Megyei Prefektúrán, hiszen Tóth Csaba a március eleji beiktatásán kifejtette, hogy „azok a kisebbségi jogokkal kapcsolatos tevékenységek, amelyek a prefektus hatáskörébe tartoznak, természetesen kiemelt figyelmet fognak kapni”.

(Címlapfotó forrása: MTI)

Kapcsolódók

Kimaradt?