ET-ajánlás a kisebbségi nyelvek regionális nyelvként való használatára

Az egy kisebbség által nagy számban lakott térségben az adott közösség anyanyelvének regionális nyelvként való meghatározását javasolja az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának önkormányzati bizottsága. A testület Magyarországon, Várpalotán tartott ülésén fogadták azt a jelentést, amelyet egy évvel ezelőtt a háromszéki Bálványoson kezdeményeztek.

Ez a jelentés többek között szorgalmazza, hogy a helyi és regionális önkormányzatok maguk döntsenek arról, hogy milyen nyelvet használjanak, ugyanakkor azt is javasolja, hogy az adott kisebbség nyelvének elsajátítása érdekében nyelvtanfolyamokat szervezzenek, valamint olyan közhivatalnokokat alkalmazzanak, akik ismerik a régióban használt nyelveket – számolt be Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsa alelnöke.

Az elöljáró, aki az európai testület önkormányzati bizottságának elnöke is, rámutatott, hogy a most elfogadott jelentés azt is leszögezi, hogy a nyelvi sokszínűség olyan érték, amely hozzájárul a közösségi összetartozás érzéséhez és hozzásegít a többség és kisebbség közötti jó viszony fenntartásához. Javasolják, hogy kormányzat a költségvetés elosztásakor alkalmazzon pozitív megkülönböztetést azoknak a településeknek az esetében, amelyeknél többnyelvűség áll fenn.

„Örvendetes, hogy kézzelfogható eredménye van az egy évvel korábban Bálványoson útjára indított jelentésnek” – mutatott rá Tamás Sándor, a háromszéki megyei önkormányzat elnöke. Ugyanakkor leszögezte: nincsenek illúzióik, hogy a jelentés által hirtelen megváltozik a román kormány álláspontja a többnyelvűség alkalmazása tekintetében. „De minden nemzetközi dokumentum, amely jó példákat mutat be, ajánlásokat fogalmaz meg a tagállamok felé, abban erősít meg minket, hogy jó úton járunk és számos európai országban a normalitás része az, amit az erdélyi magyar közösség kér” – fogalmazott Tamás Sándor, aki szerint „egy megoldás van arra, hogy a román mellett az anyanyelvünket is használhassuk, ez pedig nem más, mint hogy a magyar regionális nyelv legyen Székelyföldön”.

Grüman Róbert szerint az általa vezetett ET-bizottságtól zöld utat kapott a nyelvi jogok alkalmazásáról szóló jelentés, amelynek végleges formáját októberben fogadja el a plénum Strasbourgban. Hangsúlyozta, ez a dokumentum kiváló alapként szolgál, hogy a jövő évi költségvetés tervezésekor a román kormánytól a többletforrást igényeljen minden olyan önkormányzat, amelyet a törvény többnyelvűség alkalmazására kötelez.

Kapcsolódók

Kimaradt?