Kivizsgálást indít a magyarul beszélő utasokra ripakodó sofőr miatt a Fany

Nem a magyar beszéd, hanem a hangerő zavarta a sofőrt, amikor csütörtökön rászólt magyarfenesi és tordaszentlászlói utasaira, állítja a Krónika megkeresésére a Fany személyszállító társaság. Mint közölték, ezzel együtt fegyelmi eljárás indul az alkalmazottak ellen. A lap szerint ugyanakkor hivatalos eljárás is várható a diszkriminációellenes tanács részéről.

A Krónika egy magyarfenesi lakos panasz nyomán számolt be arról, hogy a Fany Kolozsvár–Kisfenes (Finișel) között közlekedő járatának sofőrje rászólt magyarul beszélő utasaira, hogy ne beszélgessenek. Az érintett szerint a sofőr azt mondta: „Befejezitek már? Mert komplett leizzadtam. Mit gondoltok, valaki tűri azt, amit ti csináltok? Senki nem ért semmit!”. Az utas ezek után megkérdezte a sofőrtől, hogy hol írja az autóbuszon, hogy nem beszélheti az anyanyelvét, mire azt a választ kapta, hogy „Holnaptól fogja írni!”, arra a kérdésre pedig, hogy a beszéd zavarja-e vagy a magyar nyelv, azt válaszolta, hogy „mindkettő”. Az incidens után a sértett lánya felhívta a cég ügyfélszolgálatát, a diszpécser azonban igazat adott a sofőrnek, hiszen „Romániában élünk” és „olyan közösségben, ahova több román és magyar falu is tartozik, nem használhatja az anyanyelvét”.

A Fany busztársaság igazgatója, Vlad Sabo pénteken írásban reagált a Krónika megkeresésére, válaszában elnézést kért az okozott kellemetlenségért, és kijelentette, hogy a sofőr és a diszpécser ellen fegyelmi eljárást indít, hozzátette ugyanakkor, hogy a sofőrnek vannak magyar családtagjai, és nem a magyar nyelvhasználat zavarta, hanem a hangerő.

Antal Géza, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke csütörtökön Facebook-oldalán közölte, hogy a Krónika cikke nyomán feljelentést fog tenni az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD), mert, mint írta, „elfogadhatatlan, hogy 2021-ben ilyen történjen!”

A diszkriminált magyarfenesi nő a lapnak megerősítette, hogy a megyei önkormányzati képviselő egyeztetett vele az ügyről, egyúttal ismét leszögezte, utastársaival nem beszéltek hangosan a buszon, a sofőrt egyértelműen a magyar beszéd miatt szólt, hiszen a hangoskodó kisfenesi román gyerekek nem zavarták.

(Címlapfotó: a Fany busztársaság Facebook-oldala)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?