A vidéki nők hátrányos megkülönböztetése ellen lépett fel az RMDSZ

Lévén, hogy október 15-e a vidéken élő nők világnapját fémjelzi, Biró Rozália, a szenátus Emberjogi, Vallási és Kisebbségügyi Bizottságának elnöke kedden A vidéki nők esélyegyenlősége címmel szervezett konferenciát a parlament felsőházában – közölte szerdán az RMDSZ hírlevele.

A konferencia célja egy olyan kommunikációs platform kialakítása volt, amely keretén belül a kormányzati képviselők, a romániai politikai pártok nőszervezeteinek képviselői, valamint a civil szféra szereplői különböző szakmai megközelítésekből tárgyalhattak a vidéken élő nők jogkorlátozásának okairól, a mindennapos diszkrimináció felszámolásának lehetőségéről.

Az egyeztetésen a kormány részéről az egészségügyi minisztérium, a tanügyminisztérium, a Kis- és Középvállalkozások Minisztériuma képviseltette magát, de jelen volt az Országos Egészségbiztosítóház elnöke, a Nők és Férfiak közötti Esélyegyenlőségi Ügynökség igazgatója, illetve a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Népi Mozgalom Párt (PMP) és az RMDSZ nőszervezeteinek vezetői. Az RMDSZ nőszervezetét Tudor Veronka alelnök és Imre Melinda, a háromszéki nőszervezet kézdiszéki alelnöke képviselte.

A konferencián Tudor Veronka a Szövetség nőszervezetének eddigi tevékenységét, a vidéki településeken megszervezett eseményeiket ismertette. „Két év alatt 23 megyei, és több mint 200 helyi szervezetet hoztunk létre. Kezdettől fogva az volt a célunk, hogy ösztönözzük a nők közéleti szerepvállalását, legyen szó politikáról vagy más társadalmi, gazdasági beosztásokról. Abból a feltételezésből indultunk ki, hogy ha lehetőség nyílna rá, a nők komoly társadalmi változásokat, javításokat érhetnének el politikai kezdeményezések során. Biztosak vagyunk abban, hogy a jövő évi parlamenti választások során az RMDSZ-nek több nő jelöltje lesz, mint az előző években, a Szövetségen belül egyre több tisztséget töltenek be nők” – hangsúlyozta Tudor Veronka, hozzátéve, eljött az ideje, hogy megváltozzon a nőknek a román parlamenten belüli 11 százalékos aránya.

A konferencia kezdeményezőjeként, Biró Rozália összegzésként elmondta: az elhangzott adatok, tapasztalatok alapján, a felsorolt irányelvekből és akciótervekből kiindulva, a felsőház emberjogi bizottsága egy, a vidéken élő nők helyzetének javítását célzó állásfoglalást fog kidolgozni, melyet jóváhagyás céljából hamarosan a szenátus elé terjeszt majd.

„Ezen állásfoglalás elsősorban arra teremt lehetőséget, hogy intézményeink, nőszervezeteink és a szakmai szervezetek végre összefogjanak és együttes erővel lépjenek fel a halmozottan megkülönböztetett vidéki nők helyzete ellen” – nyilatkozta Biró. Hozzátette, az állásfoglalás egyrészt a vidéken élő nőknek az oktatásban, a munkavállalásban, a vállalkozásban, a döntésközeli szerepvállalásban, illetve az egészségügyi szolgáltatásokban való aktívabb részvételét kívánja serkenteni, másrészt pedig a nők elleni bármilyen jellegű erőszak megakadályozásában kíván fellépni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?