Biró Rozália: ne legyen kötelező a 63 éves nők nyugdíjba vonulása

Biró Rozália, az RMDSZ Nőszervezetének elnöke szerint nem szabadna kötelezővé tenni azt, hogy a nők már 63 évesen nyugdíjba vonuljanak, meg kell adni nekik a lehetőséget arra, hogy tovább dolgozhassanak.

Az RMDSZ Nőszervezetének kezdeményezésére a romániai politikai pártok nőszervezeteinek, valamint a Romániai Nők Egyesületének képviselői kerekasztal beszélgetésen vettek részt kedden, június 9-én a szenátusban. A jelenlévők két fontos, az esélyegyenlőség megvalósítását célzó törvénymódosító javaslat kidolgozásának munkálatairól egyeztettek.

„Az egyik kezdeményezés a nők nyugdíjkorhatárának megválaszthatóságára vonatkozik: míg a férfiaknál a korhatár 65, a nők esetében ez 63. Úgy gondoljuk, választási lehetőséget kellene biztosítani, nem szabadna kötelező érvényűvé tenni azt, hogy a nők már 63 évesen nyugdíjba vonuljanak” – hangsúlyozta Biró Rozália, a Szövetség Nőszervezetének elnöke, aki rámutatott: szükségesnek tartják a gyermeknevelési támogatásra vonatkozó törvénytervezet módosítását is. „Elfogadhatatlan az a tény, hogy az európai uniós gyakorlathoz viszonyítva hazánkban a kismamáknak csupán 250 lej/hónap jövedelmük lehet, ezt túllépve ugyanis elveszítik a gyermeknevelési támogatást” – tette hozzá a Bihar megyei szenátor.

A nőszervezetek képviselői a magas elhalálozási százalékot mutató betegségek megelőzése érdekében fognak együttműködni a továbbiakban, illetve a szűrővizsgálatok igénybevételének fontosságát hangsúlyozó megmozdulásokat szerveznek.

Kimaradt?