Jön a 21. TIFF: Maia Morgenstern életműdíjat kap, magyar játékfilm is indul a versenyben

Új versenyszekcióval, új családi helyszínnel, ukrán street food-eseménnyel, Ion Creangă nyomán rendezett horrorfilmmel és egyéb ínyencségekkel tér vissza Kolozsvárra a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) június 17. és 26. között. Magyar játékfilm is indul a Transilvania Trófeáért, derült ki a szervezők keddi sajtótájékoztatóján.

Make Films, Not War! – parafrazálja az 1960-as évek klasszikus szlogenjét (Make Love, Not War!) a 21. TIFF a Románia határától alig pár száz kilométerre zajló fegyveres konfliktusra utalva. Ehhez kapcsolódik a fesztivál szpotja is, amely most először nem filmparódia, hanem egy létező filmből kiemelt jelenet új kontextusba helyezése: Lucian Pintilie Balanța című filmjének arról a jelenetéről van szó, amelyben Maia Morgenstern karaktere egy olyan home videót néz, amelyen ő kislányként apja pisztolyával sorra lelövi a karácsonyi parti vendégeit. A burleszkszerű, megjátszott jelenet súlyát a filmben később bekövetkezett valódi mészárlás adja, emlékeztetett Mihai Chirilov, a TIFF művészeti igazgatója, a szpot üzenete pedig a szervezők szándéka szerint háborúellenes: a valóságnak nem kellene a filmvásznat tükröznie.fotó: Chris Nemeș

Maia Morgenstern – aki a szpotot ihlető 1992-es Balanța főszerepét játszotta – életműdíjat kap a TIFF-en, jelentette be Tudor Girugiu fesztiváligazgató. A színésznő személyesen is jelen lesz Kolozsváron a fesztivál utolsó napjaiban, nem csak az életműdíj miatt, hanem azért is, mert ő Victor Canache Capra cu trei iezi című, horror műfajú Ion Creangă-adaptációjának egyik főszereplője is.Maia Morgenstern a 21. TIFF életműdíjasa

Külföldi sztármeghívott nevét egyelőre nem jelentették be a szervezők, a már korábban közölt Bueno Vista Social Club-alapító Eliades Ochoán kívül. „Még mindig bonyolult időket élünk” – jegyezte meg a fesztiváligazgató arra utalva, hogy nehéz időpontokat egyeztetni, utazásokat szervezni –, de Mihai Chirilov később elejtette Michel Hazanavicius nevét, mint mondta, a francia rendező „érdeklődést mutatott a részvétel iránt”, bemutatják ugyanis a fesztiválon Coupez! (Final Cut) című filmjét, amely a cannes-i filmfesztivált is nyitja.

Bizonytalanság és morális felelősség a versenyszekcióban

Mihai Chirilov ismertette a fesztivál versenyprogramját, amelyben 12 nagyjátékfilm indul, közöttük a Szelíd, Csuja László és Nemes Anna a Sundance fesztiválon bemutatott, egy testépítő nő drámájáról szóló filmje is. „Mintha futóhomokon járnánk” – foglalta össze a TIFF művészeti igazgatója azt a bizonytalanságérzést, egyensúly iránti vágyat, amit a versenyfilmek közvetítenek, és amellyel a társadalom jelenét tükrözik.

A versenyfilmek között ebben az évben két román produkció is lesz: az egyik Octav Chelaru „provokatív” mozifilmes debütje, a Balaur, amely egy vallástanárnő és kiskorú tanítványa közötti tiltott viszonyról szól, a másik pedig a Marocco, Emanuel Pârvu második nagyjátékfilmje, amely szintén a morális felelősségről és a bűnről szól, és amelyben egy kis incidens végzetes események láncolatát indítja el.

Izlandi versenyfilm is lesz: a 2017-es TIFF-en a Heartstone című filmjéért a legjobb rendezőnek járó díjjal kitüntetett Guðmundur Arnar Guðmundsson tér vissza Beautiful Beings című alkotásával, amelyben egy csapat kamasz beavatását követi az erőszakkal és természetfeletti jelenségekkel teli világba.

Indul a Transilvania Trófeáért egy ukrán rendező, Dmitro Sukolitkij-Szobcsuk is, Pamfir című filmjével, amelynek a cannes-i filmfesztivállal párhuzamosan futó Rendezők Kéthete című válogatásban lesz a nemzetközi bemutatója. A film egy férfiról szól, aki megpróbál átlagos életet élni, ám a becsületes kenyérkeresetről kénytelen lemondania ahhoz, hogy segítsen a családján.Mihai Chirilov, a TIFF művészeti igazgatója a sajtótájékoztatón | fotó: Chris Nemeș

Dokumentumfilmes versenyszekció indul

A What’s Up Doc? szekció ebben az évben versenyszekcióvá alakul, tudtuk meg a sajtótájékoztatón. A játékfilmes versenyhez hasonlóan ide is pályakezdő rendezők egészestés munkáit hívták meg, olyanokat, amelyek játékfilm és dokumentumfilm határát feszegetik. A háromtagú szakmai zsűriben ott lesz Alexandru Solomon román dokumentumfilm-rendező is, aki egyben a 3x3 retrospektív szekció egyik bemutatott alkotója is idén. Mihai Chirilov kiemelte például a végig egyetlen autóban filmezett, három órás The Plains (r. David Easteal) című filmet, amely kizárólag arról szól, hogy kivel találkozik vagy telefonál az autó sofőrje az útja alatt, és a Canal 54-et (r. Lucas Larriera), amely egy illegális rádióközvetítés nyomába eredves a holdraszálláshoz kapcsolódó összeesküvés-elméletek sorát tárja fel.

A dokumentumfilmes versenyprogramban és a Román Film Napjai szekcióban is indul Sebastian Mihăilescu Pentru mine tu ești Ceaușescu című, több nemzetközi fesztiválon díjazott hibrid kísérleti alkotása, amelyben fiatalok jelentkeznek a diktátor fiatalkori énjének szerepére, és a casting alatt észrevétlenül folynak bele a történelem újrajátszásába. Mihăilescu filmje egyébként idén az egyetlen román dokumentumfilm a fesztiválon, miután tavaly magas volt az egészestés hazai dokumentumfilmek száma, mutatott rá Chirilov. Mint mondta, a Román Film Napjain 12 mozifilmet és 18 rövidfilmet mutatnak be.

Sigourney Weaver, Gerard Depardieu és Penelopé Cruz a főtéri nagyvásznon

A főtéri szabadtéri vásznon – a TIFF egyik legnépszerűbb helyszínén – idén kiemelkedő lesz a felhozatal Mihai Chirilov szerint. A vetítések sorát és egyben a TIFF-et is a Sundance Fesztiválon sikerrel bemutatott Call Jane nyitja, amelynek a művészeti igazgató szerint sikerül szórakoztató formában bemutatni egy amúgy nagyon megosztó témát az amerikai abortusztörvény-vitához kapcsolódóan: a ’60-as évek illegális amerikai abortusz-hálózatát.

Látható lesz még a főtéren a César-díjas Elveszett illúziók, amely két és fél órába sűríti Balzac regényének esszenciáját és a korhű részletek miatt is figyelemre méltó, itt lesz a cannes-i fesztivál nyitófilmje, a Coupez!, a Koreában kasszasikernek számító Escape from Mogadishu, amely egy olyan ritka helyzetet mutat be valós esemény alapján, amelyben az egyébként ellenséges Észak- és Dél-Korea egyesíti erőit egy cél érdekében, vetítik a Maigret című filmet, amelyben a címszereplő detektívet Gerard Depardieu alakítja, illetve lesz egy természetfilm is, A tölgy (Le Chêne), amely arról szól – thriller-szerűen –, hogy mi minden történik egy tölgyfa körül négy évszak alatt.

A fesztivált a filmes világot és a hatalmas egóval rendelkező művészeket kifigurázó Competencia oficial című spanyol vígjáték zárja.Tudor Giurgiu, a TIFF igazgatója a sajtótájékoztatón | fotó: Chris Nemeș

Ukrán street food és új családi helyszín a járulékos programok között

A fesztiválszpoton túl az ukrajnai háborús helyzethez kapcsolódóan a TIFF kimondottan az ukrán gasztronómiára összpontosító street food-eseményt szervez június 20-án a Fogoly (Potaissa) utcában, itt Romániába menekült ukrajnaiak főznek majd, a teljes bevételt pedig a háború áldozatainak ajánlják fel, részletezte Tudor Giurgiu. Emellett várhatóan fellép majd Kolozsváron az ukrajnai Dhakabrakha, a különböző etnikumok zenéjét játszó zenekar, amely korábban is koncertezett már a filmfesztiválon. Szintén a háborús kontextushoz kapcsolódik az HBO Navalnij című dokumentumfilmjének tervezett vetítése, amely az ellenzéki orosz politikus, Alekszej Navalnij kálváriáját mutatja be.

Tudor Giurgiu a TIFF alatt megszervezett szakmai programok közül a Netflix-szel partnerségben szervezett Drama Room sorozatterv-versenyre és a 12 fiatal filmes alkotót fogadó Transylvania Talent Lab 10. kiadására hívta fel a figyelmet.

Mint a fesztiváligazgató kiemelte, a családi programok a szászfenesi Poligon-parkba költöznek, és nem csak a fesztivál két hétvégéjén, hanem minden este az itt szervezett szabadtéri vetítések előtt is várják az érdeklődőket. Szintén új koncepció szerint rendezik be a Bánffy-palota udvarát, ahol az esténként 21:30-kor kezdődő szabadtéri vetítés előtt naponta koncert lesz, a barokk palota udvara külön szabadidős oázissá alakul a TIFF alatt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?