Abrakadabra, multiverzum! – Sam Raimi: Doctor Strange az őrület multiverzumában

A Marvel már számos alkalommal megmutatta kiterjedt univerzumának elindulása óta, hogy elég jó ötlet kreatív, valamit mondani akaró filmes alkotókra bíznia milliárdos birodalmát, mert amikor egy akár szerzői filmesnek is nevezhető rendező ülhetett a direktori székbe, az esetek nagyon nagy többségében az eredmény messze felülmúlta a mostanra már igencsak kiszámítható, erősközepes, átlagos Marvel-szintet. Ez pedig ezúttal sincs másként, bár a Doktor Strange az őrület multiverzumában lehetett volna sokkal jobb is.

Nagyjából harminc filmmel és négy futó sorozattal a háta mögött az MCU filmjeinek lassan egy valamirevaló saját skálát is fel lehet állítani. Az egyik oldalán a kezdeti gyengékkel, mint amilyen például az unalmas és tipikus folytatás Thor: A sötét világ, a másikon pedig az olyan üdítő, egyedi hangvételű remekművekkel, mint például az elvetemülten szórakoztató Taika Waititi-elmeszülemény Thor: Ragnarök, vagy éppen a közönségkedvenc, James Gunn-féle A galaxis őrzői. Valahol középen, de annak a felső felében helyzkedik el az első Hangya-film, amit ugyan az elképesztően tehetséges Edgar Wright kezdett el, de nem ő fejezett be, így pedig sok helyen mutatja a remek humorú író-rendező keze nyomát, de egészében talán túl radikális volt a Marvelnek ahhoz, hogy ne cseréljék le a brit alkotót egy tisztes mesteremberre. Így az eredmény egy helyenként fergeteges humorú, de összességében közepes, a potenciálját messze alulmúló alkotást kaptunk. A legújabb Doctor Strange-film pedig valahol a Hangya mellett csücsül.

Ezúttal Sam Raimit kérte fel a Disney a rendezésre, akiről talán a legtöbbeknek a 2000-es évek eleji Pókember-filmek ugranak be, pedig amúgy eszünkbe juthatna néhány korai humoros horrorja is (pl. az Evil Dead/Gonosz halott-filmek – az azokban főszereplő Bruce Cambell cameója tehát egyáltalán nem véletlen), az Őrület multiverzumához pedig leginkább ezeket a tapasztalatait használta fel. A szokatlanul magas, 16 éven felülieknek szóló korhatárbesorolás pedig éppen ezért egyáltalán nem túlzó, talán ez az első olyan nagyobb Marvel-produkció, ami a képregényfilmes műfajt a horrorével keveri, helyenként igencsak sikeresen. Olvasd tovább a Filmtetten!

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?