Bombákkal kitörölt emlékezet: a háborúra is reflektál az első kolozsvári UrbanEye filmfesztivál

Épített örökség és emlékezet a központi témája a Kolozsváron május 11. és 15. között először megszervezett UrbanEye filmfesztiválnak, amely 2014-ben azért indult el Bukarestben, hogy párbeszédet indítson az épített környezetről, amelyben élünk. A dokumentumfilmek mellett Wes Anderson ritkán látható új filmjét is bemutatják.

A kolozsvári kollektív emlékezet fontos szereplője, a nemrég felújított art deco Művész mozi (Arta) is szerepet játszott a városról és a városi életről szóló filmek romániai fesztiváljának elindulásában. Az UrbanEye filmfesztivált 2014-ben indította egy építészekből álló baráti társaság, Monica Sebestyén – a Művész mozi egyik örököse és jelenlegi menedzsere –, Irina Florea és Cătălina Ioniţă, akik akkoriban a bukaresti építészeti egyetem tanárai voltak. „Nagyon érdekelt a város és az építészet, és úgy gondoltuk, hogy ez bárki számára érdekes téma lehet, mert a város befolyásolja az életmódunkat, és sok minden mást is, amivel talán nem is vagyunk tisztában. Szerettünk volna kilépni a szűk akadémiai közegből, és szélesebb körű párbeszédet folytatni, több szemponttal, tekintettel találkozni. Éppen ezért a fesztiválra mindig meghívtunk építészeket, urbanistákat, antropológusokat, szociológusokat, művészeket. Az, hogy a filmet választottuk, valóban kapcsolódik az Artához is, mert abban az időben kezdtem el mozi újranyitásán gondolkodni. A fesztivál így ötvözte azt, amivel akkoriban foglalkoztam: az építészetet és a filmet” – mesélte megkeresésünkre Monica Sebestyén.A kolozsvár Művész mozi lesz az UrbanEye fesztivál helyszíne

A csapat több városban szervezett UrbanEye-filmesteket addig is, amíg a fesztivált csak Bukarestben tartották meg, többek között Kolozsváron is. Ezek és a koronavírus-járvány alatti online vetítések is igazolták, hogy van érdeklődés a téma iránt itt is, és mivel megvolt az alkalmas helyszín is, arra gondoltak, hogy a fesztivált is elhozzák Kolozsvárra, tudtuk meg a főszervezőtől.

Monica Sebestyén elmondta, a fesztivál témája a tág értelemben vett város, a cél pedig a párbeszéd indítása különböző témák mentén, így nem feltétlenül a produkciók frissessége a válogatás szempontja. A kolozsvári fesztivál programján is szerepelnek olyan alkotások, amelyeket máshol már bemutattak az UrbanEye égisze alatt. A fesztivál honlapján elérhető az eddig bemutatott filmek adatbázisa is, ami jó kiindulópont, ha valaki építészettel, városi élettel és a lakhatással, lakáshelyzettel foglalkozó filmográfiát keres. Mint megfigyeltük, az adatbázisban található néhány romániai produkció is, bár a főszervezőtől megtudtuk, kevés ilyen témájú hazai film készül, ezért is mondtak le a romániai filmek versenyéről, amelyet a fesztivál első éveiben még megszerveztek.

Az UrbanEye fesztivál első kolozsvári kiadásán az örökség és az emlékezet a fő téma, emelte ki Monica Sebestyén. „Az, hogy mi történik, amikor bizonyos épületeket vagy teljes városokat romba döntenek, mi vész el, és hogyan építhető mindez újra. Nyilván a háborús kontextus jutatta eszünkbe ezt a témát” – magyarázta a kulturális menedzser. A programból három film kapcsolódik a témához, mindhárom nagyon reprezentatív helyzetet mutat be: a Where to with History című film arról szól, hogy Drezda hogyan próbálta meg újjáépíteni a második világháborúban elveszített épületeit, és mit jelentenek ezek, illetve a közterek a szélsőjobboldali mozgalmak felerősödésének aktuális kontextusában. Az emlékművek és emlékezet témakörhöz tartozik a The Destruction of Memory című dokumentumfilm is, amely azt vizsgálja, hogy az épített örökség pusztulása hogyan vezet az emlékezet, majd az identitás eltörléséhez, továbbá a Warsaw: A City Divided című film, amely a varsói gettó építéséről és a fal máig fennmaradt örökségéről szól.

„Ezek a filmek a városok fizikai megsemmisítése mellett az emlékezetről és az épített tér jelentéséről is szólnak. A városok jelképek, viszonyítási pontok a bennük élő közösségeknek, ugyanakkor alapjai az emberi kapcsolatoknak is, amelyek az épületek eltűnésével felbomolhatnak. A Destruction of Memory például a genocídium fogalmát járja körül, a második világháború után ugyanis javasolták, hogy az épített örökség szándékos lerombolása is háborús bűncselekménynek számítson, hiszen nemcsak súlyos tett, hanem rendszerint a népirtást közvetlenül megelőző akció is” – részletezte a fesztivál alapító-szervezője.

Szintén a témához kapcsolódóan vezetett sétákat is hirdetnek. A vetítések és beszélgetések mellett az érdeklődők május 14-én részt vehetnek a Korzo Egyesület Kolozsvár mozijait bemutató sétáján, május 15-én pedig Adorjáni Panna és Láng Dániel „audiosétáján”, amelynek témája az, hogy hogyan befolyásolják a város műemlékei a kollektív emlékezetet és identitást. Az utóbbi séta nem szokványos, ugyanis a résztvevők térkép és fülhallgatók segítségével különböző időpontokban, egyedül vagy kis csoportokban, a saját ritmusukban járhatják be az útvonalat, a túra előtt és után pedig beszélgethetnek az alkotókkal.

A válogatásban szereplő többi film olyan témákat vet fel, amelyek általában felmerülnek az UrbanEye fesztiválon: a lakhatás és a városfejlődés, illetve bizonyos épületek vagy építészek bemutatása. A lakások kérdéséhez kapcsolódik a Such Stuff as Dreams Are Made On, amely a lakóközösségek dinamikáját megváltoztató ausztriai építészeti és társadalmi kísérletet, a cohousing jelenségét mutatja be és a Good Neighbours, amely a szomszédok közötti diszkréció és közömbösség közötti vékony határvonalat vizsgálja. Mindkét filmet beszélgetés követi, amelyek a filmekből indulnak ki, de a romániai vonatkozásokra összpontosítanak.Monica Sebestyén, a fesztivál alapító-szervezője | fotó: Bogdan Botaș/az Arta Facebook-oldala

„A cohousing a lakóközösség új típusa, amelyben a tereket és a tulajdont is megosztják. Erre Romániában nincs törvény. A cohousing háttere a rurális életmód iránti vágy is egy olyan társadalomban, ahol a városokban élő szomszédok között nem sok interakció van. Itt kapcsolódik hozzá a másik film, a Good Neighbours, amely azt a hollandiai esetet mutat be, amikor egy polgár halálát észre sem vették a szomszédok, így a holttestét csak tíz évvel később fedezték fel” – mondta el Monica Sebestyén. Mint hozzátette, a filmek kapcsán mentálhigiénés szakemberekkel beszélget majd a magányról és közösségről, ami a pandémia fényében is aktuális téma.

A szerdán kezdődő UrbanEye filmfesztivál programjában dokumentumfilmek szerepelnek, de péntek este 21 órakor vetítik Wes Anderson The French Dispatch című játékfilmjét is, amelyet Romániában csak ritkán, fesztiválok keretében lehet látni. A Benicio del Toro, Adrien Brody és Tilda Swinton főszereplésével készült film úgy kapcsolódik a fesztivál témájához, hogy egy fiktív huszadik századi városban játszódik.

A fesztivált ősszel megszervezik Bukarestben is, más programmal. Filmesteket várhatóan Iași-ban és Temesváron szerveznek idén.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?