Hogy látja a várost az építész, a közgazdász és a pszichológus? Ők az UrbanEye meghívottai

Szerdán kezdődik és vasárnapig tart az első kolozsvári UrbanEye Filmfesztivál, amely a városi élet különböző aspektusait járja körül vetítésekkel, vezetett sétákkal, beszélgetésekkel, gyermekeknek szóló műhelyekkel, közölték a szervezők.

Városokról, épületekről, közösségekről, emlékezetről és identitásról szóló filmeket tűz műsorra a Művész (Arta) moziban (Egyetem utca 3.) szervezett fesztivál. A rendezvény fő témája a városok rombolása és újjáépítése. A lakások, műemlékek, sőt teljes városok lerombolása az utóbbi időben valóssággá vált a szomszédos országban. A fesztivál válogatásában szereplő filmek arra késztetik a közönséget, hogy a különböző fegyveres konfliktusok áldozataivá vált helyek anyagi, de főleg szimbolikus, érzelmi értékére reflektáljanak.Pillanatkér a Warsaw - A City Divided című filmből

Emellett a fesztivál olyan visszatérő témáihoz is kapcsolódnak filmek, mint a lakhatás, a városi fejlesztések, illetve neves építészek és művészek alkotásai.

A vetítések többségét beszélgetés követi különböző szakemberekkel. A Such Stuff As Dreams Are Made On című dokumentumfilmet követően Adriana Măgerușan és Silviu Medeșan építészek a lakóközösségek új formáiról beszélgetnek, a Push című film vetítése után Bogdana Neamțu egyetemi tanár, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Közigazgatási és Menedzsment Intézetének vezetője, Eugen Pănescu urbanista és Șerban Țigănaș építész beszélgetnek a lakásárak szélsőséges növekedésének globális problémájáról. A Good Neighbours vetítését a közösségről és a magányról szóló beszélgetés követi Raluca Mihaela Ionescu pszichológussal.

A vezetett séták és a beszélgetések célja a filmekben felmerülő témák, problémák kontextusba helyezése, és az, hogy a közönséget új, a várost a maga teljességében látó tekintetre vezessék rá.

A Romániai Építészek Rendje Erdélyi Fiókja, a Korzo Egyesület, a De-a Arhitectura Egyesület és az Építészhallgatók Egyesülete partnerségével szervezett fesztiválra teljes áron 75 lejért, diákok és nyugdíjasok számára kedvezményesen, 50 lejért váltható bérlet az www.urbaneye.ro oldalon, az ARTA Moziban (Egyetem utca 3.) vagy az www.eventbook.ro-n. A teljes program itt olvasható.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?