Kevin Spacey is szerepel majd a magyarországi tatárjárásról szóló filmben

A Nemzeti Filmintézet csütörtökön közleményben tudatta, hogy gyártási támogatást szavazott meg a magyar–mongol–angol koprodukcióban, 1242 – A Nyugat kapujában címmel készülő akció-drámának.

„Egy magyar, de világtörténelmi jelentőségű esemény mozifilmes feldolgozására vállalkozunk. Beláthatatlan következményekkel járt volna, ha 1242 telének végén Batu kán nem fordítja vissza seregeit Esztergom alól, hanem folytatja az előrenyomulást. Filmünk az izgalmas szórakozás mellett gondolkodásra ösztönzi a nézőt Batu kán döntésének okairól. Büszkék vagyunk, hogy a teljes forgatási kreatív és szakmai magyar stáb mellett a szerepekre több neves külföldi színész és az utómunkára elismert, nemzetközi szakemberek mondtak igent” – írta közleményében az 1242 – A Nyugat kapujában címmel készülő akció-dráma alkotócsapata.Kevin Spacey | Fotó: Wikipedia

A filmben szerepel majd Kevin Spacey, aki egy itáliai bíborost, a történet főgonoszát fogja alakítani. Az amerikai sztár már aláírta a szerződését. Mellette nagy valószínűséggel Christopher Lambert is csatlakozik a csapathoz, aki egy agg magyar kereszteslovag szerepében tűnik majd fel. Vele ugyan még nincs aláírt szerződés, de már közel járnak a megegyezéshez, akárcsak Eric Roberts és Terence Stamp esetében (előbbi eszerint egy Ákos kapitány nevű karaktert játszik, utóbbi pedig a narrátor lesz majd).

A Nemzeti Filmintézet 1,26 milliárd forintos gyártási támogatásával készülő film a XIII. századba repít vissza, amikor Batu kán a világhódító Dzsingisz kán unokája, a sztyeppe kegyelmet nem ismerő ura seregével Esztergom falai alá ér. Európa meghódítása előtt el kell söpörnie útjából a magyar várat. A maroknyi védő Eusebius kanonok és a spanyol zsoldoskapitány, Simon vezetésével az utolsó harcra készül. Segítségre nem számíthatnak. Talán a pápai legátus megérkezése és a mongol holdújév ünnep ad egy kis haladékot a magyaroknak...

A Horváth Áron és Joan Lane forgatókönyvéből készülő történelmi film forgatása ősszel magyarországi helyszíneken, köztük a Visegrádi Fellegvárban, a Bélapátfalvai Ciszterci Apátságban és a fóti NFI Stúdióban lesz, a tervezett mozibemutató 2023 decembere.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?