Cannes-ban mutatkozik be Radu Jude orosz lázadókról szóló rövidfilmje

A Patyomkin cirkáló lázadó legénységének történetét dolgozta fel Radu Jude legújabb rövidfilmjében, amelynek a 75. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál keretében lesz a nemzetközi bemutatója.

A 18 perces alkotást a hivatalos cannes-i programmal párhuzamosan futó Rendezők Kéthete programjába válogatták be, közölte a produkció kommunikációs munkatársa. A Potemkiniștii címet viselő filmnek csak kiindulópontja az 1905-ös esemény, amikor az orosz cirkáló legénysége fellázadt a rossz ellátás miatt és Romániától kértek politikai menedéket: a főszereplő egy szobrász, aki 2021-ben próbál egy alkotást létrehozni a témából kiindulva. A művészetről, történelemről, emlékezetről és filmről szóló komédia Andrei Gorzo filmkritikus szerint olyan, mint egy Caragiale-karcolat és egy Mark Rappaport videóesszé ötvözete.Potemkiniștii | fotó: microFILM

A film főszerepeit Alexandru Dabija és Cristina Drăghici alakítják, a producer Ada Solomon, az ügyvezető producer Diana Caravia, az operatőr Marius Panduru, a vágó Cătălin Cristuțiu, a hangmérnök Titi Fleancu. A filmet a microfilm gyártotta a Román Filmközpont támogatásával.

Radu Jude korábban kétszer is részt vett a Rendezők Kéthete programjában, a Trece și prin perete című filmjét 2014-ben Illy-díjjal jutalmazták. A román rendező első mozifilmjét, a Cea mai fericită fată din lume címűt 2009-ben CICAE-díjjal tüntették ki a Berlinálén, az Aferim! 2015-ben Ezüst Medve-díjat kapott, a Sebhelyes szívek (Inimi cicatrizate) két díjat kapott Locarnóban, az „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” című filmje elnyerte a fődíjat Karlovy Varyban, a Babardeală cu bucluc sau porno balamuc pedig 2021-ben Arany Medvét kapott a Berlinálén.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?