Két kategóriában is Európai Filmdíjra jelölték Radu Jude román filmrendezőt

Kihirdette kedden 2021-es jelöltjeit az Európai Filmakadémia, több kategóriában is lehet román alkotónak, illetve produkciónak szurkolni.

Az Európai Filmdíjakat 34. alkalommal adják át, a tervek szerint december 11-én a berlini fesztiválpalotában.

A legjobb európai film díjára jelölték Jasmila Žbanić Quo Vadis, Aida? című, román koprodukcióban készült filmjét, Juho Kuosmanen Compartment No. 6, Florian Zeller The Father, Paolo Sorrentino The Hand Of God és Julia Ducournau Titane című alkotását.

Julia Ducournau, Paolo Sorrentino, Jasmila Žbanić és Florian Zeller a legjobb rendezőnek járó díjért is versenyben van, az ötödik jelölt pedig Radu Jude, a Babardeală cu bubluc sau porno balamuc című filmjéért, amellyel korábban az Arany Medve-díjat is elnyerte.

A nevek egy része ismétlődik a legjobb forgatókönyv kategóriában is: Radu Jude, Paolo Sorrentino, Jasmila Žbanić és a The Father forgatókönyvét jegyző Florian Zeller és Christopher Hampton mellett Joachim Trier és Eskil Vogt esélyes még a díjra, utóbbiak a The Worst Person In The World című filmért.

A legjobb európai rövidfilm kategóriájában a görög Bella, a koszovói Displaced, a belga-francia-holland Easter Eggs, a holland In Flow Of Words mellett a belga-portugál-magyar moldvai koprodukcióban készült, szintén Arany Medve-díjas My Uncle Tudor is jelölést kapott.

(Címlapfotó: www.europeanfilmawards.eu)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?