Tisztújítás az Európai Filmakadémiánál: Enyedi Ildikó igazgatótanácsi tag lett

Új elnököt választott az Európai Filmakadémia (EFA): a szervezet 3800 főt meghaladó tagsága szavazatai alapján Agnieszka Holland lengyel rendező váltja Wim Wenders német rendezőt a tisztségben. Ada Solomon producer továbbra is az igazgatótanács alelnöke, Enyedi Ildikó rendező pedig az igazgatótanács tagja lett.

Agnieszka Holland 2014 és 2019 között az akadémia igazgatótanácsát vezette, az elnöki pozíciót Wim Wenders német rendezőtől veszi át, aki 1996 óta töltötte be az elnöki tisztséget. Marion Döring igazgatót a Berlinale Filmvásár korábbi igazgatója, Matthijs Wouter Knol váltja.  

„Nehéz idők járnak, és annak érdekében, hogy megmentsük a független filmművészet kreatív erejét és fenntartsuk a közönség érdeklődését, minden tapasztalatunkra és fantáziánkra szükség lesz” – fogalmazott a frissen kinevezett elnök, Agnieszka Holland, aki azt is hozzátette, úgy gondolja, a megoldásban az EFA fontos szerepet játszik, és örül, hogy része lehet a szervezetnek.

Agnieszka Holland Krysztof Zanussi rendezőasszisztenseként kezdte a pályáját, forgatókönyveket írt Andrzej Wajdának, a nyolcvanas években pedig Franciaországba emigrált. Oscar-díjra jelölték Európa, Európa (1990) és A város alatt (2011) című filmjeit, 2017-ben Alfred Bauer-díjat nyert a Berlinálén a Spoor című filmjéért, és olyan tévésorozatoknak rendezett részeket, mint az amerikai Drót (The Wire) vagy a Kártyavár (House of Cards). Sarlatán című mozifilmje Csehország 2020-as Oscar-nevezettje.

Enyedi Ildikó jelenleg az igazgatótanács egyetlen magyar tagja. A rendező első játékfilmje, Az én XX. századom elnyerte a legjobb elsőfilmnek járó Arany Kamerát az 1989-es cannes-i filmfesztiválon, 2017-ben pedig elnyerte a Berlinale fődiíját, az Arany medvét a Testről és lélekről című filmjével. A feleségem története című Füst Milán regény adaptációja a legutóbbi alkotása, amelyet 2021-ben mutatnak be.

Enyedi Ildikó mellett Bettina Brokemper és Nina Hoss (Ausztria/Németország/Svájc), Marta Donzelli (Olaszország), Leontine Petit (Belgium/Hollandia/Luxemburg) és Antonio Saura (Spanyolország/Portugália) is bekerült az igazgatótanácsba.

Az Európai Filmakadémia tagjai döntenek többek között az Európai Filmdíjakról.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?