banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Norvég háborús drámát díjaztak az európai fiatalok

Az Át a határon (Flukten over grensen/The Crossing, r. Johanne Helgeland) című norvég háborús dráma nyerte az idei European Film Academy (EFA) Fiatal Közönség Díjat vasárnap. Az elismerést 38 ország 3600 fiatal nézője ítélte oda a norvég Johanne Helgeland filmjének – közölte az Európai Filmakadémia hétfőn az MTI-vel.

A koronavírus-járvány miatt a fiatal nézők a Young Audience Award (YAA) honlapján online tekinthették meg a jelölt filmeket. Az ezt követő viták és a szavazás is virtuálisan zajlott – olvasható a közleményben.

A jelölteket idén is kétlépcsős eljárásban választották ki: először egy nemzetközi bizottság jelölt 8 filmet a legfrissebb európai termésből, majd a Fiatalok Közönségdíja program egykori, 13-14 éves résztvevőiből álló zsűri választotta ki a végső versenybe kerülő hármat. Az Át a határon mellett a Matteo Garrone rendezte Pinokkió (Pinocchio) és a Tomm Moore és Ross Stewart rendezte Farkasjárók (Wolfwalkers) című került a döntőbe.

Mint írják, a félórás díjátadó ünnepséget ezúttal is a korábbi zsűritag, Ivana Noa vezette, és a ceremónia élőben követhető volt a yaa.europeanfilmawards.eu honlapon, ahol a későbbiekben is megtekinthető.

Johanne Helgeland rendező köszönetet mondott az Európai Filmakadémiának, a fiatal nézőknek, valamint a film valamennyi munkatársának. Egyúttal gratulált a többi jelöltnek, majd hozzátette: „Mindhárom film azt bizonyítja, hogy a gyermekeknek készült filmekben szükség van az együttérzésre – Ti vagytok a jövőnk!”

Az EFA Fiatal Közönség Díjat az Európai Filmakadémia és az EFA Productions közösen szervezi a Mitteldeutsche Medienförderung (MDM) támogatásával. A helyi eseményeket a nemzeti partnerek valósítják meg – áll az összegzésben.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?