Spanyol dívát tüntet ki az Európai Filmakadémia

Carmen Maurát, Pedro Almodóvar egyik visszatérő színésznőjét tünteti ki életműdíjjal kiemelkedő karrierje elismeréseként decemberben az Európai Filmakadémia (EFA).

Az EFA csütörtöki közleménye felidézi, hogy a legelső Európai Filmdíj-átadóján, 1988-ban Carmen Maura kapta a legjobb színésznőnek járó díjat Pedro Almodóvar Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén (Mujeres al borde de un ataque de nervios) című filmjében nyújtott alakításáért, amelyért egyúttal a spanyol Goya-díjat is elnyerte. Együtt dolgozott Almodóvarral A vágy törvénye (La ley del deseo) című filmben 1987-ben, majd 2006-ban a Volver című alkotásban is, amelyért legjobb színésznő díját kapta Cannes-ban, valamint ismét elnyerte a Goya-díjat.Az 1990-es, harmadik Európai Filmdíj-átadón ismét Carmen Maura bizonyult a legjobb színésznőnek, ezúttal Carlos Saura Jaj, Carmela! (¡Ay, Carmela!) című filmjében nyújtott alakításáért, amelyért szintén Goya-díjat kapott.

Karrierje során olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Fernando Trueba (Ártatlan kicsapongások/Sé infiel y no mires con quién, 1985), Mario Camus (Sombras en una batalla, 1993) vagy Agustí Villaronga (Levél Evitához/Carta a Eva, 2012).

Juliát alakította Alex de la Iglesia A közösség (La Comunidad) című 2000-es filmjében, amelyért Ezüst Kagyló-díjat nyert San Sebastianban, valamint egy újabb Goyát. A Szerelem a hatodikon (Les femmes du 6ème étage) című filmben nyújtott alakítását César-díjjal jutalamazták a legjobb női mellékszereplő kategóriában.

Hazája, Spanyolország rendezőin kívül olyan alkotókkal dolgozott együtt, mint a francia André Techiné, Etienne Chatiliez, Philippe Le Guay vagy Francis Ford Coppola és az argentín Alejandro Agresti.

Carmen Maura a francia Ordre des Arts et des Lettres lovagja, továbbá megkapta a locarnói filmfesztivál Kiválósági Díját, valamint a Donostia Életműdíjat is.

A színésznő a 31. Európai Filmdíj-átadó díszvendége lesz december 15-én a spanyolországi Sevillában.

Kapcsolódók

Kimaradt?