Hollywood, Cannes és az Európai Filmakadémia is bojkottálja Oroszországot

Több nagy hollywoodi stúdió, köztük a Disney, a Warner Bros. és a Sony is leállította hétfőn új produkcióinak oroszországi forgalmazását az Ukrajna ellen indított orosz invázió miatt – írja az MTI hollywoodi filmes hírportálok alapján.

A hollywoodi stúdiók közül a Variety.com cikke szerint elsőként a Disney jelentette be, hogy lemondja összes új produkciója oroszországi forgalmazását, köztük a Pixar stúdióban készült animációja, a Pirula Panda bemutatását, amelyet március 10-től játszottak volna az oroszországi mozik. A stúdió döntését közleményében az Ukrajnát lerohanó indokolatlan invázióval és az ennek nyomán kialakult menekültválsággal indokolta. Hozzátették: civil partnereikkel a menekülteknek nyújtott sürgős segítség és egyéb humanitárius támogatás biztosításán dolgoznak.

A WarnerMedia közleményében úgy fogalmazott, hogy az ukrajnai humanitárius válság fényében egyelőre nem forgalmazza Oroszországban a Warner Bros. stúdióban készült Batman című filmjét, amelyet péntektől játszottak volna az orosz mozikban. Mint hozzáfűzték: figyelemmel kísérik a helyzetet, reménykednek a tragédia gyors és békés megoldásában – írta meg a Variety.com.

A Sony Pictures szintén hétfőn jelentette be, hogy az Ukrajnában zajló harcok és az ennek következtében a térségben kialakult bizonytalanság és humanitárius váláság miatt mások mellet a Morbius című Marvel-produkciója forgalmazásának felfüggesztését tervezi Oroszországban.

Az öt nagy hollywoodi stúdiót és a Netflix streamingszolgáltatót képviselő amerikai Mozgókép Egyesület (MPA) közleményében leszögezte, hogy „az MPA a nemzetközi közösséggel együtt kiáll a jogállamiság fenntartása mellett, és elítéli Oroszország ukrajnai invázióját”. A tagvállalatok nevében támogatásukról biztosították Ukrajna kreatív közösségének tagjait, „akik – mint minden ember – megérdemlik, hogy békében éljenek és dolgozzanak” – idézte a Variety.com cikke.

Nem fogad orosz delegációkat a cannes-i filmfesztivál

Kitiltják az orosz delegációkat a cannes-i filmfesztivál májusi, 75. kiadásáról, jelentették be kedden a szervezők a Variety szerint. Közleményükben támogatásukról biztosították az ukrajnaiakat és az ország területén tartózkodókat, és elfogadhatatlannak nevezték Oroszország és vezetői hozzáállását.

Mint írták, amennyiben a háború nem zárul le az ukrajnaiak számára elfogadható módon, a fesztivál májusi kiadásán nem fogadnak orosz küldöttségeket és senkit, aki az orosz kormányhoz köthető.

Hozzátették azonban, hogy az orosz filmkészítőket egyénileg továbbra is szívesen látják, de egyelőre nem tisztázott, hogy alkotásaikat beválogatják-e a versenybe. A közlemény kiemelte: értékeli mindazok bátorságát, akik kockázatot vállalva Oroszországban tiltakoznak az agresszió és Ukrajna megszállása ellen, illetve hozzátette: a fesztivál mindig szolgálni fogja azokat a művészeket és szakmabelieket, akik felszólalnak az erőszak, elnyomás és igazságtalanság ellen.

Az elmúlt években Cannes több ellenzéki orosz filmest bemutatott, többek között a sikkasztással vádolt, az utazástól három évre eltiltott Kirill Szerebrennyikovot, akinek két utóbbi alkotása is versenyzett a fesztiválon, és várhatóan új filmje, a Csajkovszkij felesége is jelen lesz az idei válogatáson.

Korábban az Európai Filmakadémia is bejelentette, hogy „határozottan elítéli az Oroszország által elindított háborút”, és kizárja az orosz filmeket az Európai Filmdíjakból.

Szergej Loznyica ukrajnai filmrendező, aki egyébként korábban túl szelíd háborúval kapcsolatos állásfoglalása miatt bírálta az Európai Filmakadémiát, aggodalmát fejezte ki az orosz filmek bojkottja miatt. Mint mondta, sok orosz barátja és kollégája kiállt az „őrült háború” ellen. „Ők éppen úgy az agresszió áldozatai, mint mi” – fogalmazott a Donyecki történetek rendezője.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?