A Párducbébi Marosvásárhelyen: újraindul az Édentől keletre filmklub

A megszokott helyszínen és időpontban zajlik a marosvásárhelyi Édentől keletről filmklub első őszi vetítése: kedden este 7-től a G. Caféban az 1938-as Párducbébi (Bringing Up Baby) című klasszikus hollywoodi vígjátékot lehet megnézni.

A filmklub harmadik évada kéthetente jelentkezik, az ősz folyamán a screwball comedy műfajában született legjobb alkotásokat tűzi műsorra, magyar felirattal, olvasható a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.A screwball comedy 1930-as és 1940-es évek Hollywoodjában volt divatos. A hangosfilm beköszöntével a musical mellett a másik meghatározó új műfaj lett, amelynek egyik alapja a pörgős és vicces dialógus. Általában egy férfi és egy nő csipkelődős kapcsolatát mutatja be: két egymást eleinte lenéző, lekicsinylő, idegesítő karakter talál egymásra őrült kalandok és/vagy abszurd szituációk közepette.

A tematikus sorozat a műfaj két nagy, kanonizált rendezőjét Howard Hawkst és Frank Caprát mutatja be, majd Peter Bogdanovich 1974-es Mi van doki? (What's Up, Doc?) című screwball comedy-tisztelgésével zárul a következő program szerint:

október 9.
Párducbébi (Bringing Up Baby, 1938)
rendező Howard Hawks, szereplők: Cary Grant, Katharine Hepburn

október 23.
Pénteki barátnő (His Girl Friday, 1940)
rendező Howard Hawks, szereplők: Cary Grant, Rosalind Russel

november 6.
Arzén és levendula (Arsenic and Old Lace, 1944)
rendező: Frank Capra, szereplők: Cary Grant, Josephine Hull, Peter Lorre

november 20.
Mi van, doki? (What's up, doc?, 1972)
rendező: Peter Bogdanovich filmje, főbb szerepekben: Barbara Streisand, Ryan O'Neal

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?