Hétvégente magyar filmes alkotókkal találkozhatunk Marosvásárhelyen

Új projektet indított a másfél éve működő marosvásárhelyi Édentől keletre filmklub: rendszeres keddi vetítéseik mellett ezután hétvégente is bemutatnak egy-egy filmet, alkotóikkal együtt új, tágasabb helyszínen.

Az Aranka György Alapítvány segítségével a filmklub szervezőcsapata sikeresen pályázott a Nemzeti Kulturális Alap filmkollégiumához. Az elnyert 800 ezer forintot a filmklub filmes alkotók – rendezők, forgatókönyvírók, színészek – meghívására fordítja. Az alkotókkal közös filmnézés, közönségtalálkozó, műhelymunkák március 30-a és június 31-ike között zajlanak, Filmes Találkozások névvel. Az eseménysorozat (vetítések, beszélgetések) helyszíne a Knöpfler Vilmos (Brăila) utcai régi zsinagóga (10-es szám), az András Lóránt Társulat székhelye.A szervezők közleménye szerint erdélyi premierek is lesznek a bemutatott filmek között. Felhívták a figyelmet arra is, hogy az András Lóránt Társulat székhelyén „majdnem mozi minőségben” tudnak vetíteni, illetve hogy szokásos keddi, G. Caféban szervezett vetítéseik ezután sem maradnak abba. A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemmel kötött partnerségnek köszönhetően a filmes alkotók a hallgatókkal is találkoznak.

A Filmes találkozások első estjén, pénteken, Kincses Réka Szülőföld, szex és más kellemetlenségek című alkotását vetítik a rendező jelenlétében. Az eseményre a belépés ingyenes.

A Németországban élő, marosvásárhelyi származású rendezőnő első nagyjátékfilmje egy nyugati életébe látszólag tökéletesen beilleszkedett, kelet-európai bevándorlócsalád történetét meséli el. Kincses Réka már a Balkán bajnok című dokumentumfilmjével nagy feltűnést keltett néhány évvel ezelőtt: filmje elnyerte többek közt az Astra filmfesztivál és a 38. Magyar Filmszemle dokumentumfilmes kategóriájának fődíját. Eredeti és erős egyéniség, s intelligens nonkonformizmusa a Balkán bajnokon is átsugárzott.
 
A Szülőföld, szex és más kellemetlenségek főszereplői, Zsuzsi és Sándor látszólag beilleszkedtek. Új házuk van, két gyermekük, biztos megélhetés. Az autó nagy, a garázs kicsi. Németországban élnek egy nagyváros szélén. Apró kertjükben a gyep gondozott, a kerítésen túl autópálya. Kelet-európai múltjukra semmi sem utal. Zsuzsi azt mondja, honvágya van; Sándor, hogy neki meg nincs, hogy neki semmi sem hiányozna, ha a felesége közel engedné magához. Zsuzsi szeretné, ha békén hagynák, ha nem kellene egy orvosi rendelőben vizeletet vizsgálnia, és megtanulnia, hogyan működik a presszógép, ha mehetne haza a Mamájához. Amikor a gyerekek vakációra utaznak, a pár évek óta először marad kettesben. Szerencsére váratlan látogatók érkeznek...

A következő alkalomra, április 6-ra Lovas Balázs forgatókönyvírót (Tesó, Dumapárbaj, Hacktion) hívták meg, társaságában lehet megnézni a moziforgalmazásba nem került, általa írt Utolér című filmet, amelyet Dyga Zsombor (Köntörfalak, Couch Surf, Tesó, Aranyélet) rendezett 2010-ben.

További meghívottak: Bergendy Péter rendező (A vizsga), Gigor Attila rendező (Kút, A nyomozó), Kurta Niké színésznő (Kút), Madarász Isti rendező (Hurok, Egy szerelem gasztronómiája, A Fekete Múmia átka), Hegedüs Bálint forgatókönyvíró (Kincsem, Liza a rókatündér, Parkoló), Köbli Norbert forgatókönyvíró (A vizsga, Félvilág, Örök tél), Szász Attila rendező (Félvilág, Örök tél).

A rendezvénysorozat támogatói: a Nemzeti Kulturális Alap, a Studium Prospero Alapítvány. A rendezvénysorozat partnerei: az Édentől keletre filmklub, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, a Maros Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács, az András Lóránt Társulat és az  Aranka György Alapítvány.

Kapcsolódók

Kimaradt?