Cristian Mungiu erdélyi színészekkel, Torockón forgatott filmje Arany Pálmáért versenyez

Közzétette filmes válogatását csütörtökön a 75. cannes-i filmfesztivál. Cristian Mungiu Erdélyben játszódó, R.M.N. című legújabb alkotása is meghívást kapott a versenyprogramba.

A Cannes-ban többszörösen díjazott, a 4 hónap 3 hét és 2 nap című filmjéért Arany Pálmával kitüntetett Cristian Mungiu R.M.N. című filmje főleg a Fehér megyei Torockón, illetve más erdélyi településeken forgott. Főszereplője a 30 éves Matthias, aki Németországban dolgozik, és hazatér karácsonyra erdélyi szülőfalujába, ahol a nélküle nevelkedő kisfia, titkos szerelme és magányos apja várja. Személyes aggodalmaival párhuzamosan a közösséget is különféle konfliktusok feszítik, amelyek akkor robbannak ki, amikor új munkások kerülnek a településen működő kisüzembe.

A film főszerepeit Marin Grigore és Judith State játsszák, további szerepekben Macrina Bârlădeanu, Moldován Orsolya, Hatházi András és Deák László, illetve több amatőr színész látható. A film operatőre Tudor Panduru (Bacalaureat, Malmkrog), látványtervezője Simona Pădurețu (Bacalaureat, Tata Mută Munții), vágója Mircea Olteanu (După Dealuri, Amintiri din Epoca de Aur).

A román-francia-belga koprodukcióban készült film költségvetése 2,8 millió euró volt, ebből 3 millió lejt (kb. 600 ezer eurót) állt a Román Filmközpont. A produkciót az Eurimages is támogatta.

A cannes-i fesztivál versenyprogramjába további három Arany Pálma-díjas rendező tér vissza: az amerikai James Gray (Armageddon), a belga Luc és Jean-Pierre Dardenne (Tori et Lokita) és a svéd Ruben Ostlund (Triangle of Sadness). A több mint 2200 benevezett filmből 18 versenyezhet a fődíjért, de a válogatás még nem végleges. Versenyben van az amerikai David Cronenberg Crimes of the Future és Kirill Szerebrennyikov orosz rendező Csajkovszkij felesége című filmje is.

A fesztivál május 17-én Michel Hazanavicius francia rendező Z (mint Z) című zombikomédiájával nyílik meg, amelyet versenyen kívül mutatnak be. A díjátadó május 28-án lesz.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?