Román filmrendező zsűriz Cannes-ban

Az Arany Pálma-díjas Cristian Mungiu román rendező a rövidfilm- és a diákfilm-kategória zsűriét vezeti a 70. Cannes-i Filmfesztiválon, írja a The Hollywood Reporter.

Mungiu 4 hónap, 3 hét és 2 nap című filmjéért nyerte el az Arany Pálmát 2007-ben, a Dombokon túl című filmért a legjobb forgatókönyv díját 2012-ben és az Érettségi című filmért a legjobb rendezőnek járó díjat 2016-ban.

2013-ban tagja volt a fesztivál főzsűrijének is, Steven Spielberg elnöklete alatt.

A Cinefondation 2000 óta minden évben 15-20 diákfilmet válogat be a versenybe. A Saul fia rendezője, Nemes Jeles László is kapott díjat korábban a diákfilm-kategóriában, ahogy Amat Escalante is, aki 2013-ban a legjobb rendezőnek járó díjat kapta Cannes-ban a Heli című filmjéért.

„Az érték és eredetiség sohasem nyert könnyen elismerést a filmiparban. Nagyon fiatal rendezők értékét és eredetiségét még nehezebb felismerni" - idézi Mungiut a Cannes-i Filmfesztivál Facebook-oldala.

A rövid- és a diákfilm-kategória zsűrijének elnöke volt korábbi években Jane Campion, Michel Gondry, Hou Hsiao-Hsien és Martin Scorsese is. A 70. Cannes-i Filmfesztivált május 17. és 28. között szervezik meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?