Berlini Filmfesztivál: Enyedi Ildikó filmje nyerte az Arany Medve díjat

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása nyerte a legjobb filmnek járó Arany Medve díjat a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) szombat esti díjkiosztóján.

A 18 év után új nagyjátékfilmmel visszatérő rendező munkája a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját, az ökumenikus zsűri díját és a Berliner Morgenpost című lap olvasói zsűrijének díját is elnyerte. A díj átvétele után mondott beszédében Enyedi Ildikó úgy fogalmazott: "egyszerű filmet akartunk csinálni, mint egy pohár víz".

A Berlinalén nemcsak a zsűriről bizonyosodott be, hogy "nagy szíve van", hanem a nézőkről is, akik "csodálatosan" fogadták az alkotást - tette hozzá a Simon mágus után 18 évvel új nagyjátékfilmmel visszatérő Enyedi Ildikó, aki a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját, az ökumenikus zsűri díját és a Berliner Morgenpost című lap olvasói zsűrijének díját is elnyerte a Berlinalén.

Mécs Mónika producer köszönetet mondott a rendezőnek és a stábnak a munkáért, a Magyar Nemzeti Filmalapnak a támogatásért, és a Berlinale szervezőinek is, azért, hogy "felfedezték" a filmet.

A Magyar Nemzeti Filmalap vezetője, Havas Ágnes az MTI-nek azt mondta, hogy "hatalmas elismerés ez a sok-sok díj. Nagyon örülünk, hogy megállíthatatlanul folytatódik a magyar filmek diadalútja a legfontosabb nemzetközi seregszemléken. Gratulálunk az alkotóknak! Nagyon büszkék vagyunk rájuk".

 Magyar alkotás eddig egyszer nyert Arany Medvét: Mészáros Márta Örökbefogadás című drámáját 1975-ben tüntették ki a Berlinale legfőbb elismerésével. A Testről és lélekről egy vágóhíd gazdasági igazgatója és egy minőségellenőr - egy középkorú férfi és egy fiatal nő - kapcsolatát mutatja be. A két félénk, visszahúzódó személyiséget az köti össze, hogy ugyanazt a visszatérő álmot álmodják.

Enyedi Ildikó alkotása az Inforg-M&M Film gyártásában, a Magyar Nemzeti Filmalap 420 millió forintos gyártási támogatásával készült. Producerei Mécs Mónika mellett Muhi András és Mesterházy Ernő, operatőre Herbai Máté. Főszereplője Borbély Alexandra, a budapesti Katona József Katona József Színház társulatának tagja és Morcsányi Géza, akinek ez az első színészi alakítása. A filmben látható többek között Békés Itala, Jordán Tamás, Mácsai Pál, Tenki Réka, Schneider Zoltán és Nagy Ervin is.

A Berlinale a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A-kategóriás filmfesztiválok sorában. Legfőbb díjaiért - az Arany Medvéért és a fő alkotói kategóriákban kiosztott Ezüst Medvéért - 18 alkotás versenyzett az idén. A vasárnap véget érő 11 napos fesztiválon valamennyi szekciót együttvéve 403 alkotást mutattak be.

Díjat nyert Török Ferenc filmje is

Díjjal tér haza a szemle másik magyar nagyjátékfilmje, Török Ferenc 1945 című alkotása is: a szerzői filmek és innovatív zsánerfilmek legújabb tendenciáit felvonultató Panoráma szekcióban bemutatott dráma a harmadik díjat kapta a közönségszavazáson. A szekcióban 43 országból 50 nagyjátékfilmet mutattak be.

A Generation elnevezésű szekcióba meghívást kapott Lovrity Anna Katalin Vulkánsziget című animációs rövidfilmje, Máté Bori The Headless Appearance című kétperces absztrakt filmje pedig a fesztivállal párhuzamosan futó Kritikusok Hete válogatásába került be.

Enyedi Ildikó filmes pályájáról itt olvashat részleteket.

Ezüst Medve a román versenyfilm vágójának

A legjobb művészi teljesítménynek járó Ezüst Medve-díjat kapta Dana Bunescu vágó, Călin Peter Netzer román-német-francia koprodukcióban készült Ana, mon amour című filmjének vágásáért. Dana Bunaescu vágta a román rendező 2013-ban Arany Medve-díjat nyert Poziția copilului (A gyermek fekvése) című filmjét is, illetve a 4 luni, trei săptămâni și 2 zile (4 hónap, 3 hét és 2 nap, Cristian Mungiu) és a Moartea domnului Lăzărescu (Lăzărescu úr halála, Cristi Puiu) című filmeket is.

A 2017-es Berlini Filmfesztivál díjai

Nagyjátékfilmek

  • Arany Medve a legjobb filmnek: Testről és lélekről (Enyedi Ildikó, Magyarország)
  • Ezüst Medve - a zsűri nagydíja: Félicité (Alain Gomis, Franciaország)
  • Ezüst Medve a legjobb rendezőnek: Aki Kaurismäki (The Other Side of Hope, Finnország)
  • Ezüst Medve a legjobb színésznek: Georg Friedrich (Helle Nächte, Németország)
  • Ezüst Medve a legjobb színésznőnek: Min-hee Kim (On the Beach at Night Alone, Dél-Korea)
  • Ezüst Medve a legjobb forgatókönyvnek: Sebastián Lelio és Gonzalo Maza (Una mujer fantástica, Chile)
  • Ezüst Medve a legjobb művészi teljesítménynek (vágás, jelmez, zene): Dana Bunescu, vágó (Ana, mon amour, Románia)
  • Alfred Bauer-díj a filmnek, amely új persektívákat nyit a filmnyelvben: Pokot (Agnieszka Holland, Lengyelország)
  • Legjobb elsőfilm: Summer 1993 (Carla Simón, Spanyolország)
  • Legjobb dokumentumfilm: Ghost Hunting (Raed Andoni, Palesztina)

Kisfilmek

  • Arany Medve a legjobb kisfilmnek: Small Town (Diogo Costa Amarante, Portugália)
  • Ezüst Medve - a zsűri nagydíja: Ensueño en la pradera (Esteban Arrangoiz Julien, Mexikó)
  • Az Audi különdíja a kisfilmek mezőnyében: Street of Death (Kharam Ghossein, Libanon)

Kapcsolódók

Kimaradt?